رفراندوم برای استقلال اسکاتلند و هفت نکته

تا ساعتی دیگر روز 18 سپتامبر آغاز می شود. روزی که استقلال طلبان اسکاتلندی امیدوارند تا بتوانند به اتحاد 307 ساله خود با انگلستان نقطه پایانی بگذارند و میهن مستقل خود را بر پا کنند. سه قرن پیش پارلمان های اسکاتلند و انگلستان طرح اتحاد این دو کشور را تصویب کردند و رسما "پادشاهی متحد" یا United Kingdom شکل گرفت.

یک : چه کسانی می توانند در انتخابات شرکت کنند؟
در همه پرسی روز 18 سپتامبر تنها کسانی حق مشارکت دارند که "ساکن" اسکاتلند هستند و 800 هزار اسکاتلندی که در سرزمین های دیگر و از جمله لندن زندگی می کنند حق مشارکت در این همه پرسی را ندارند. در عوض انگلیسی هایی که ساکن اسکاتلند هستند می توانند در انتخابات شرکت کنند. سن مشارکت در انتخابات نیز 16 سال است.

دو : اگر رای "آری" برنده انتخابات شود چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ 
روز 24 مارس 2016 رسما اتحاد این دو کشور به پایان می رسد و اسکاتلند به استقلال کامل دست پیدا خواهد کرد.

سه: تکلیف ملکه الیزابت چه خواهد شد؟
احتمالا همچون کانادا، استرالیا و زلاند نو، الیزابت همچنان ملکه اسکاتلند نیز باقی خواهد ماند. شاید همچون آمریکا این اتفاق رخ ندهد. اما باید منتظر ماند و دید که در صورت استقلال اسکاتلند قانون اساسی این کشور تازه چگونه نگاشته خواهد شد.

چهار : نام "پادشاهی متحد" تغییر خواهد کرد؟
این نام پس از اتحاد میان اسکاتلند و انگلستان برگزیده شد. شاید انگلیسی ها این نام را تغییر دهند و نام "بریتانیای کبیر" را برگزینند. نامی که البته بیشتر جغرافیایی است تا سیاسی.

پنج : اسکاتلند فقیرتر می شود یا ثروتمند تر؟
از جدایی طلبان بپرسید می گویند یک سوئیس تازه برپا خواهیم کرد. از مقامات دولت انگلیس که پرسیده شود می گویند وضع اسکاتلندی ها بدون ما بدتر می شود. اتکای اسکاتلندی ها نفت دریای شمال است که از میادین آن روزانه یک میلیون بشکه نفت استخراج می شود. برخی ها - عمدتا مخالفان استقلال اسکاتلند - معتقدند که این نفت تا 15 سال دیگر به پایان خواهد رسید.

شش: واحد پول استرلینگ می ماند؟
جدایی طلبان اطمینان می دهند که واحد پول اسکاتلند مستقل "استرلینگ" باقی خواهد ماند. مقامات انگیسی از جمله وزیر مالی و رئیس بانک مرکزی، اما برای فشار آوردن به جدایی طلبان، گفته اند که استرلینگ بی استرلینگ! 
اسکاتلند مستقل اما می تواند یورو یا واحد پول تازه ای را برگزیند. یا حتی در صورت استقلال قطعی این سرزمین، بعدها می توانند با مقامات لندن در خصوص استرلینگ مذاکره کنند.

هفتم: اسکاتلند مستقل عضو اتحادیه اروپا خواهد شد؟ 
پاسخ جدایی طلبان به این پرسش آری است. هر چند نخست وزیر اسپانیا - که کشورش در آستانه تجزیه است - اعلام کرده درخواست احتمالی اسکاتلند مستقل برای عضویت در اتحادهی اروپا را وتو خواهد کرد. بهرصورت اسکاتلند اگر بخواهد درخواست عضویت در اتحادیه اروپا را بدهد پروسه ای طولانی را باید طی کند. چیزی که حدود پنج سال به طول خواهد انجامید.

اضافه کردن نظر

کد امنیتی
تازه سازی