پول کثیف و انتخابات


حیات غرب - احزاب و جریان‌های سیاسی معتقدند با شفاف شدن منابع مالی و هزینه‌های انتخاباتی از ورود پول‌های کثیف در عرصه انتخابات جلوگیری خواهد شد. لایحه شفاف‌سازی منابع مالی و هزینه‌های انتخاباتی نامزدهای انتخابات، در نشست چهارشنبه گذشته هیات دولت با قید دو فوریت تصویب و برای روند بررسی و تصویب تقدیم مجلس شورای اسلامی شد. 

لایحه‌ای که گفته می‌شود مبتنی بر منویات رهبر انقلاب در مبارزه با فساد و نیز ممانعت از هرگونه سوء‌استفاده مالی و رانت در جریان برگزاری انتخابات است. پیش از این نیز برخی مقام‌ها نسبت به ورود پول‌های کثیف در عرصه سیاست هشدار داده بودند و نمایندگان برخی از احزاب نیز وجود پول‌های کثیف در عرصه رقابت‌های سیاسی را یک واقعیت دانسته‌اند که می‌خواهد قدرت سیاسی مبتنی بر رای و اراده مردم را مخدوش کند.

ماده «5»

به اعتقاد این احزاب و جریان‌های سیاسی، با شفاف شدن منابع مالی و هزینه‌های انتخاباتی از ورود این پول‌ها در عرصه انتخابات جلوگیری خواهد شد. در ماده «5» لایحه شفاف‌سازی منابع مالی و هزینه‌های انتخاباتی داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری، مجلس و شوراهای اسلامی به صراحت عنوان شده که داوطلبان شرکت در انتخابات موظفند تمامی منابع و مصارف مرتبط با فعالیت‌های انتخاباتی خود را در دفاتر یا سامانه مخصوص ثبت و منابع تامین مالی این هزینه‌ها را با رعایت مقررات این قانون به نحو شفاف و با رعایت روش‌های استاندارد حسابداری ثبت کنند، به گونه‌ای که از طریق هیات‌های اجرایی قابل حسابرسی و رسیدگی باشد.
ماده «۶»
طبق ماده «۶» این لایحه نیز احزاب و تشکل‌های سیاسی موظفند کلیه هزینه‌های مرتبط با فعالیت‌های انتخاباتی خود را که به صورت مستقیم یا کمک به داوطلبان انجام می‌دهند در دفاتر یا سامانه مخصوص با رعایت مقررات این قانون و روش‌های حسابرسی ثبت کنند تا در صورت درخواست کمیسیون موضوع ماده «١٠» قانون فعالیت احزاب، جمعیت‌ها و انجمن‌های سیاسی و صنفی و انجمن‌های اسلامی یا اقلیت‌های دینی شناخته شده - مصوب ١٣۶٠- قابل رسیدگی باشد.
ضرورت انتخابات
حجت‌الاسلام علی‌اکبر مرتضوی‌کیاسری، عضو خانه احزاب ایران و رییس مجمع جانبازان و ایثارگران انقلاب اسلامی در این‌باره می‌گوید: شفاف نبودن هزینه‌های انتخاباتی، به سلامت انتخابات آسیب می‌زند. وی با بیان اینکه شفاف‌سازی هزینه‌ها در هر عرصه‌ای یک ضرورت است، می‌افزاید: در عرصه انتخابات نباید رفتارهای خلاف اخلاق و مالی صورت گیرد و باید هزینه‌ها و منبع تامین آنها مشخص باشد. عضو خانه احزاب ایران تاکید می‌کند: در صورتی که معلوم نشود منابع تامین مالی از کجاست، به سلامت کار انتخابات آسیب می‌زند.
استقبال اصلاح‌طلبان
احمد حکیمی‌پور، دبیرکل حزب اراده ملت هم در گفت‌وگو با ایرنا گفت: شفاف‌سازی هزینه‌های انتخاباتی به توسعه سیاسی، تنویر افکار عمومی و انتخاب درست مردم کمک می‌کند و این شفاف‌سازی باید در قانون احزاب نیز دیده شود. وی افزود: با شفاف‌سازی در فعالیت‌های اقتصادی و سیاسی موافقیم؛ به‌ویژه در زمینه احزاب که نباید کار اقتصادی کنند، طبق قانون، گردش مالی آنها باید معلوم باشد که از چه منبعی چه هزینه‌هایی صورت می‌گیرد. این فعال سیاسی ادامه داد: برای اینکه قدرت‌های اقتصادی و کسانی که به منابع و رانت‌های اقتصادی دسترسی دارند در سیاست و جهت‌گیری سیاسی مردم تاثیر منفی نداشته باشند و فضا را آلوده نکنند، بهتر است فعالیت‌های انتخاباتی و سیاسی شفاف باشد.
پول‌های کثیف
حکیمی‌پور در ادامه اظهار داشت: باید معلوم شود هزینه‌های انتخاباتی از چه منبعی تامین می‌شود. این یک واقعیت است که شاهد حضور پول‌های کثیف در عرصه رقابت‌های سیاسی هستیم و می‌خواهند قدرت سیاسی مبتنی بر رای و اراده مردم را دچار خدشه کنند و فضا از این مسیر که قانونمند، شفاف و مبتنی بر رقابت سالم باشد، خارج شود. وی افزود: اصلاح‌طلبان از این لایحه استقبال کرده و احزاب اصلاح‌طلب در انتخابات پیشین همواره گزارش مالی ارایه داده‌اند که هزینه‌ها چقدر بوده و از چه محلی تعیین شده است.
شفافیت کامل
مرتضی حاجی، عضو شورای سیاست‌گذاری انتخاباتی اصلاح‌طلبان نیز اعتقاد دارد: اینکه هزینه انتخابات شفاف باشد، هیچ مشکلی نیست و هرچه شفاف‌تر باشد بهتر است؛ البته تمام مراحل انتخابات باید شفاف باشد. وی افزود: اما اگر بخواهند حامیان مالی انتخابات را به نوعی تحت نظارت و کنترل قرار دهند، ممکن است ایجاد نگرانی کند. حاجی درباره اثرات لایحه شفاف‌سازی هزینه‌های انتخاباتی بر ممانعت از رانت نیز گفت: تجربه نشان داده است، کسانی که دنبال رانت هستند، راه آن را پیدا می‌کنند؛ بعید می‌دانم این لایحه بتواند جلوی رانت را بگیرد.
هزینه‌های گزاف
مجید محتشمی، رییس جبهه اصلاح‌طلبان هم اظهار داشت: شفاف‌سازی هزینه‌های انتخاباتی در سالم‌سازی انتخابات تاثیر قابل توجهی خواهد داشت و از هزینه‌های گزافی که در گذشته توسط افراد، احزاب و گروه‌ها برای انتخابات می‌شد، جلوگیری خواهد کرد. وی افزود: با تصویب این لایحه هزینه‌های حلال و مشروع در جریان انتخابات به کار گرفته خواهد شد. این فعال سیاسی اضافه کرد: جبهه اصلاح‌طلبان از لایحه شفاف‌سازی هزینه کرد احزاب و گروه‌ها در ارتباط با انتخابات حمایت می‌کند و در نظر دارد به ترتیبی عمل کند که تمام افراد، هزینه‌ها و حامیان مالی خود را به طور دقیق و شفاف به هیات‌های اجرایی اعلام کنند. 
کار بازرگانی
دبیرکل حزب سبز هم با بیان اینکه هیچ‌گونه محدودیتی برای احزاب و تشکل‌های سیاسی در تامین منابع مالی و هزینه‌های انتخاباتی وجود ندارد، گفت: مگر اینکه طبق قانون اگر این هزینه‌ها از منابع دولتی باشد یا احزاب و گروه‌ها بخواهند کار بازرگانی کنند. حسین کنعانی مقدم افزود: این مساله در انتخابات قبلی بارها از طریق نامه به شورای نگهبان برای جلوگیری از رانت‌های سیاسی مطرح شد تا کسانی که نامزد می‌شوند، حساب‌های خود را اعلام کنند و در صورتی که نیاز به گزارش مالی بود به عنوان سند از آن استفاده شود. این فعال سیاسی با تاکید بر اینکه گزارش مالی هم باید همراه با اعتبارنامه‌ای باشد که مجلس تصویب می‌کند، افزود: احزاب قانون خاص خود را دارند و اگر حزبی بخواهد در انتخابات از منابع دولتی و یارانه‌ها استفاده کند، گزارش مالی آن باید به کمیسیون ماده «10» اعلام شود.

اضافه کردن نظر

کد امنیتی
تازه سازی