سیاست نفرین شده در ایران!

حیات غرب - طبق نتایج طرح ملی سنجش سرمایه اجتماعی در سال 94، در بخش رتبه‌بندی اعتماد سازمانی، از بین 23 سازمان مختلف که مردم با آنها بیشتر سر و کار دارند، «احزاب و تشکل‌های سیاسی» در رتبه‌ی 21 ام قرار دارد! به عبارت دیگر، بعد از دو گزینه‌ی «بنگاه‌های معاملات ملکی» و «بازار (تجار و بازاریان)»، «احزاب و تشکل‌های سیاسی» از کمترین میزان اعتماد در بین مردم برخوردارند.

 

در ایران امروز همچنان تظاهر به قدرت امری ناپسند شمرده می شود! بیشتر شهروندان دوست دارند که این کالا همچنان در بسته بندی های اخلاقی -مذهبی مانند؛ عشق به خدمت و احساس تکلیف به آنها عرضه شده و نشانی از قدسیت به همراه داشته باشد( هرچند که فرسایش منابع مذهبی و اخلاقی هم در این زمینه قابل توجه است!). 

 

سیاست در ایران امروز تنها در دولت خلاصه می شود( حتی برخی احزاب جدی نیز دولت ساخته هستند!). عوارضی از قبیل ناکارآمدی، فساد سیستمی، عدم پاسخگویی و فقدان شفافیت، که مدام نارضایتی های ملی را بازتولید می کنند ناگزیر به پای سیاست های حزبی نیز نوشته می شوند.

 

 در ایران امروز، سیاست های حزبی صرفا به توجیه وضع موجود تقلیل یافته اند. انتخابات حزبی نیست و احزاب تنها نقش ماشین های رای ساز را در آستانه هر انتخابات ایفا می کنند! اثری از ترسیم چشم اندازهای امیدبخش و تحول آفرین مشهود نیست و مشارکت انتخاباتی به غایت فعالیت های حزبی تبدیل شده است.  

 

در روزگار کنونی، احزاب موجود همچنان می کوشند تا به دلیل فشارهای ساختاری عرصه پرتنوع سیاست را کانالیزه و قابل کنترل سازند! امری که آنها رابه نمادی از تثبیت وضع موجود، بیگانه با دغدغه های واقعی مردم، و فاقد برنامه ای برای تغییرات معنادار در زندگی روزمره شهروندان تبدیل کرده است.

 

سیاست ورزی احزاب در ایران به نمادی از یک سیاست نفرین شده تبدیل شده است! در حالی که رانت های گران قیمت سیاسی همچنان در محافل حامی-پیرو توزیع می شوند، به عکس فعالان حزبی بیش از همه در معرض طعن و لعن نخبگان و مردم هستند! پوپولیسم برای ابراز وجود، دیوار کوتاه تری از هجمه به احزاب نمی یابد و سایه فضای امنیتی همچنان بر سر فعالان حزبی دامن گسترده است!

 بی اعتمادی مردم نسبت به سیاست ورزی حزبی می تواند زنگ خطری برای جامعه و حکومت در ایران تلقی شود. در روزگاری که ما همچنان زخم خورده سیاست های خسارت بار توده ای هستیم، اعتماد به احزاب می تواند تبلور عزم حاکمیت برای ورود به عرصه اتخاذ تصمیم های سخت و کارشناسی برای بهبود آینده  ایران باشد.

مهران صولتی 

اضافه کردن نظر

کد امنیتی
تازه سازی