حیات غرب - فعالیت مجموعه اصلاح طلبان ، متشکل از افراد حقیقی و حقوقی باعث شد در انتخابات ریاست جمهوری ، آقای روحانی در استان کرمانشاه رای قابل توجهی کسب کند . این طیف سیاسی امیدوار بودند که در دولت نقش پررنگی پیدا کنند و در سیاستگذاری های اداری استان نیز تاثیرگذار باشند . در عمل این چنین نشد و بسیاری از افرادی که در این مسیر گام برداشته بودند دچار سر خوردگی شدند.
یکی از آن تشکلها که ضمن همراهی با دولت و مقامات استانی همواره نقدهایی را نسبت به عملکرد دولت داشته شورای هماهنگی جبهه اصلاحات استان کرمانشاه است
برای آشنایی با سیاستها ، برنامه هاو عملکرد این شورا فرصتی فراهم شد تا با مهندس محمد علی علیان رئیس شورای هماهنگی جبهه اصلاحات استان کرمانشاه و دبیر حزب جوانان ایران اسلامی شعبه کرمانشاه گفتگویی داشته باشیم .
1 – ضمن تشکر از اینکه دعوت ما را پذیرفتید ، ابتدا جهت آشنایی مخاطبین بطور مختصر این شورا را معرفی فرمایید .
این شورا بعنوان فراگیر ترین تشکیلات اصلاح طلبی استان ، در حال حاضر ۱۸ حزب عضو دارد که متشکل از ۲ حزب استانی و ۱۶ حزب کشوری هستند.
عمده احزاب ملی و استانی تمایل دارند که عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات باشند اما باید ابتدا احزابشان در مرکز عضو شورا باشند و سپس در استان ها درخواست دهند و به عضویت شورای هماهنگی دربیایند. بطور کلی منع خاصی برای حضور احزاب اصلاح طلب در شورای هماهنگی وجود ندارد.
شورای هماهنگی در حال حاضر دارای یک هیئت رئیسه متشکل از یک رییس، یک نایب رییس و یک دبیر است که به صورت دوره ای مدیریت شورا را بر عهده می گیرند. رییس و نایب رییس به صورت سه ماهه و دبیر هم با اجماع و نظر دبیران احزاب عضو شورا به صورت یکساله. البته در حال اصلاح برخی مواد آیین نامه هستیم که ممکن است ساختار چابک تر و کارآمدتر شود و تغییراتی رخ دهد.
2- اصلی ترین فعالیت شورای هماهنگی جبهه اصلاحات در سال 98 چیست ؟
اصلی ترین فعالیت شورا در سال جاری، اصلاح برخی فرآیندها و آیین نامه های درون تشکیلاتی در جهت چابک کردن ساختار به منظور نیل به اهداف تعیین شده، بازتعریف نوع ارتباط با اقشار و سایر نهادهای مدنی و شخصیت های حقیقی اصلاحطلب، آموزش مبانی حزبی و تشکیلاتی به اعضای احزاب عضو شورا بویژه جوانان و بانوان، فعال نمودن کمیته های زیرمجموعه و شعب شهرستان ها، تاثیرگذاری بر اقشار مختلف جامعه مدنی و نقد کارشناسانه و مستمر نهادهای قدرت و نیز جامعه و البته نحوه ورود به انتخابات دوره یازدهم مجلس می باشد.
3- رسانه های همسو چگونه می توانند برای پیشبر اهداف اصلاح طلبی به شورا کمک کنند؟
قطعا نقش و سهم رسانه ها در جهت دادن به افکار عمومی و تاثیرگذاری همزمان بر مدیران و افکار عمومی انکارناپذیر است و هر تشکیلاتی برای موفقیت باید از ظرفیت رسانه ها اعم از مکتوب و مجازی و....استفاده کند. بنظر بنده رسانه های دلسوز و دغدغه مند با رصد مستمر فعالیت های شورا و احزاب و چهره ها و تحلیل مواضع و بیانیه ها و تذکر مبانی و اصول اصلاحطلبی و منفعت عمومی جامعه می توانند در پیشبرد و ارتقاء اهداف تشکیلات اصلاحطبی نقش بی بدیلی داشته باشند.
4- احساس میشود بحث احزاب در جامعه و نزد مسئولین ، موضوعی مغفول مانده است.شما جایگاه احزاب در استان را چگونه است ؟ و چگونه باید باشد؟
وضعیت احزاب که خود حدیث مثنوی هفتاد من است اما بطور اجمالی عرض کنم که جایگاه احزاب در استان نسبت به گذشته با وجود موانع مختلف بهبود نسبی یافته اما همچنان تا جایگاه مطلوب خود فاصله دارند که بتوانند اثرگذاری بیشتری هم بر عرصه قدرت و هم بر سپهر جامعه بگذارند و نقش واسطی میان توده ها با حاکمیت باشند.
5- آیا شورا توانسته است جایگاه خود را در جامعه پیدا کند ؟ اگر جواب منفی است چرا ؟
شورای هماهنگی همانطور که از اسم آن برمی آید، جهت هماهنگی و هم افزایی بیشتر بین احزاب تشکیل شده است و بطور مستقیم کارکرد حزب واحد ندارد. بنظر بنده و در این مدتی که در شورا حضور داشتم با تلاش دبیران احزاب تا حد امکان به سوی این مهم گام هایی برداشته شده است و بویژه طی یک سال گذشته و با مدیریت کردن بعضی عوامل درونی که مانع هماهنگی و وحدت رویه می شدند فضای مثبت و یک دست تری ایجاد شده که صدور برخی بیانیه ها درباره مسایل مهم و روز کشور و استان و تعامل مثبت و البته چهارچوبدار با ارکان حاکمیت و جامعه از نشانه های آن است اما حتما تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم و اون برنامه هایی که برای سال ۹۸ بیان شد در صورت محقق شدن می تواند در رسیدن به جایگاه شایسته کمک شایانی کند.
6- آیا در مقابل رشد و اعتلای احزاب که نشان دهنده دموکراسی واقعی در جامعه هستند مقاومتی مشاهده میکنید ؟
برخی موانعی که در برابر توسعه احزاب وجود دارد تاریخی و فرهنگی است و برخی موانع دیگر بیرونی است! بلحاظ تاریخی مردم بعضا خاطرات مثبتی از عملکرد برخی احزاب از مشروطه ببعد در ذهن ندارند و از بُعد فرهنگی نیز صغف فرهنگ کار جمعی پیوسته در حوزه های اجتماعی از موانع عمده کار احزاب است. برخی عوامل بیرونی هم در طی چند دهه گذشته باعث شده اند که احزاب به توسعه و رشد و نمو همه جانبه نرسند. مسائل مالی هم از مولفه های اثرگذار است اگر یک تشکیلات قانونی بخواهد فعالیت گسترده و پایدار و نه موسمی و گذرا داشته باشد باید دفتر تهیه کند و ارگان رسانه ای داشته باشد تا بتواند مواضع و دیدگاههایش را منعکس کند و نیز در شهرستان ها نمایندگی ایجاد کند که همه اینها مستلزم توان مالی است. در دوران اصلاحات توجه خوبی به تقویت و توسعه فرهنگ تحزب و تعالی حزب صورت گرفت اما متاسفانه پس از آن دوره و با تغییر رویکردها و نگرش ها مجددا موانع بیرونی بر سر فعالیت آزادانه احزاب ایجاد شد.
7- فکر می کنید در انتخابات پیش رو ، شورای هماهنگی اصلاح طلبان با وضعیت فعلی ، توان رقابت با کاندیداهای اصولگرا و سنتی را دارد؟
در خصوص انتخابات پیش روی مجلس بنظرم هنوز برای پیش بینی کردن و قضاوت درمورد نحوه ورود زود است. اما آنچه مسلم است این است که به هر میزان دایره انتخاب مردم گسترده تر باشد و چهره های پاکدست، باسواد، باتجربه، دغدغه مند، فسادستیز و کارآمد با ارائه ی یک برنامه جامع و مدون، فارغ از جناحبندی سیاسی وارد عرصه شوند علاوه بر اینکه به پرشور برگزار شدن انتخابات کمک می کنند و موجب ناامیدی دشمنان و بدخواهان و تحکیم وحدت درونی می شود، قطعا در صلاح رویه ها و امیدواری مردم و بهبود وضعیت کشور موثر خواهد بود. من امیدوار هستم که دامنه تایید صلاحیت کاندیداها در این دوره گسترده تر از سایر ادوار باشد تا شاهد یک رقابت واقعی بین جریان ها و گرایش های سیاسی باشیم و با نمایش قدرت درونی با استفاده حداکثری از همه ظرفیت های جامعه به مقابله با تحریم ها و تهدیدهای ظالمانه دشمن برویم.
8- در این مدت تا چه میزان در جهت ترویج همکاری و همدلی مردم تلاش داشته اید؟
در بیانیه هایی که طی یک سال گذشته از طرف شورا صادر شده است، تاکید بر وحدت ملی و همدلی و مشارکت عمومی در جهت توسعه کشور مورد تاکید قرار گرفته است ضمن اینکه مشارکت گسترده آحاد ملت در امورات جامعه از مولفه های اصلی گفتمان اصلاحطلبی است و هریک از احزاب نیز این موضوع را در دستور کار خود دارد.
9- در جلسات معمولا روی چه موضوعاتی تکیه میکنید ؟ آیا در آن موضوعات به نتیجه کاربردی و عملیاتی میرسید؟
دستور کار جلسات معمولا چند روز قبل از جلسه و با مشورت اعضای هیئت رییسه شورا و یا پیشنهاد سایر اعضا از طرف دبیر محترم شورا به اطلاع دبیران احزاب عضو شورا می رسد و در جلسه پیرامون آنها بحث و تبادل نظر صورت می گیرد و اگر اجماع حاصل شد به شکل مصوبه برای کلیه احزاب لازم الاجرا است و در صورتجلسه که به امضای حاضرین می رسد قید می شود. موضوعات هم می توانند بُعد ملی داشته باشند و هم مسائل استانی را پوشش دهند و در قالب اعلام موضع یا صدور بیانیه و یا مصاحبه سخنگو، نظر شورا به مردم منعکس شود و یا جنبه اقدامی داشته باشد مثل ترتیب دادن جلسات یا نشست ها با اقشار و یا چهره ها و مدیران و....و یا پیگیری موضوعی خاص از کانال های مربوطه و یا برنامه ریزی ساختاری یا آموزش برای اعضا در شهرستان ها و....که گزارش عملکرد در جلسات اتی توسط فرد پیگیری کننده به سمع اعضای شورا می رسد.
10- به نظر شما احزاب به چه شکل و با چه ابزاری می توانند افکار عمومی را به سمت خود هدایت کنند؟
اصلی ترین سرمایه احزاب بخصوص در جریان اصلاحات، سرمایه اجتماعی است که اگر به هر دلیلی کمرنگ شود هرچقدر هم که تلاش کنند و ترفندهای رسانه ای و تبلیغاتی را بکار گیرند موفق نخواهند شد اعتماد جامعه را جلب کنند. بنظرم هرچقدر فعالان سیاسی و حزبی با صداقت و واقع نگری با مردم سخن بگویند و در عمل عامل به همان وعده ها و شعارهایی باشند که مطرح می کنند و پاکدستی و جسارت در دفاع از مبانی اصلاحطلبی را سرلوحه خود قرار دهند، افکار عمومی به سمت آنها جذب خواهد شد و مردم بیشتر به آنها اعتماد می کنند در کنار این اصل مهم استفاده از ابزار رسانه و تبلیغ و ترویج دیدگاهها و گفتمان و سخنرانی و مصاحبه می تواند توجه افکار عمومی را جلب نماید.
11- همکاری شخصیتهای حقیقی اصلاح طلب با شورای هماهنگی چگونه است ؟ آیا شورا سراغی از آنها گرفته است ؟
به تناسب موضوعاتی که در دستور کار شورا قرار می گیرد بعضا از شخصیت های حقیقی غیر حزبی دعوت می شود که در قسمتی از جلسه شورا حضور پیدا کنند و گفتگوهایی صورت پذیرد. در ساختار جدید نیز تصمیم بر این است که ارتباط و تعامل با شخصیت ها پررنگ تر شود تا تصویر واقع بینانه تری به دست دهد. البته این نکته را اضافه کنم که تعدادی از شخصیت های حقیقی اصلاحطلب در ساختار شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان که از سال ۹۴ به منظور پیگیری امور انتخاباتی شکل گرفته حضور و دارای حق رای هستند.
12- بعنوان یک فعالیت اجتماعی تا کنون تجلیلی از بزرگان استان در حوزه های مختلف داشته اید ؟
محور اصلی برنامه های شورای هماهنگی معطوف به ایجاد هماهنگی و رتق و فتق امورات مربوط به احزاب و سیاسی است و عمده فعالیت های اجتماعی را سازمان های مردمنهاد و ان جی اوها انجام می دهند تا تفکیکی بین فعالیت های سیاسی و اجتماعی و فرهنگی رخ دهد و مجاری قانونی هم ایرادی در این زمینه نگیرند.
13- رمز ماندگاری و تداوم حرکت اصلاح طلبی را در استان در چه می بینید؟
همانطور که پیشتر عرض کردم داشتن صداقت با مردم هم در مقام گفتار و هم در عمل و پاکدستی و اخلاقمداری اصلی ترین شرط ماندگاری و سرمایه اصلی جریانات سیاسی از جمله اصلاحطلبان است. در وهله بعدی کار تشکیلاتی منظم و منسجم و مستمر و ارتباط با اقشار جامعه و بروز کردن دیدگاهها و گفتمان و برنامه برای توسعه کشور و استان.
14- گفته می شود نمایندگان در عزل و نصب مدیران استان نقش خیلی پررنگی دارند . حمایت آنها از برخی مدیران ضعیف باعث رکود کار در آن حوزه شده است نظر شما در این خصوص چیست؟
بهر حال نمایندگان هم مثل رییس جمهور و دولت با رای مستقیم مردم انتخاب می شوند و شان ایشان باید حفظ شود. اگر همه ارکان نظام همانطور که رهبر معظم انقلاب هم در مقاطع مختلف تاکید کردند در راستای قانون به وظایف خود بپردازند و از دخالت در امور سایر قوا خودداری کنند، شاهد برخی اصطکاک ها و تنش های بی مورد نخواهیم بود. بنظر می رسد برخی نمایندگان استان بیش از حد در مسائل اجرایی دخالت می کنند از جمله در عزل و نصب مدیران استانی و شهرستان خود و در مقابل مسئولیت عملکرد مدیری را که برای منصوب شدنش رایزنی کردند نمی پذیرند! ظاهرا این مشکل مختص استان کرمانشاه نیست و در این دوره در سایر استان ها هم کم و بیش مشاهده شده است شاید بعلت توصیه هایی باشد که از پایتخت به مدیران ارشد شده که بنا به انگیزه هایی رضایت نمایندگان در عزل و نصب ها جلب شود!
اگر همه در چارچوب قوانین مادر از جمله قانون اساسی به وظایف و اختیارات خود پایبند باشند قطعا احتمال اینکه توسعه پایدارتری شکل بگیرد بیشتر خواهد بود. وظیفه اصلی نمایندگان قانونگذاری و نظارت بر حسن اجرای قوانین مصوب با ابزارهای نظارتی است که در قانون پیشبینی شده. البته ممکن است نمایندگان هم مثل سایر شهروندان در خصوص مسائل مختلف استان دیدگاهها، نقطه نظرات و یا راه حل هایی داشته باشند که به دلیل شانی که دارند و رایی که از مردم گرفتند در تعامل با مدیران اجرایی استان و در جهت بهبود امور می توانند مطرح و پیگیری کنند اما اینکه بخواهند وارد حوزه اجرا و دخالت در عزل و نصب ها شوند با هر نیت و انگیزه ای که باشد چندان مسمر ثمر نخواهد بود و باعث تداخل قوا و وظایف می شود. از طرف دیگر اگر نمایندگان در هماهنگی با مدیران استان از ظرفیت خود در مرکز برای پیگیری مسائل کلان استان استفاده کنند می توانند به روند توسعه و حل و فصل مشکلات استان کمک شایانی کنند مثل همین موضوع قرار گرفتن شهرستان ها و بخش های مختلف کرمانشاه در فهرست مناطق جنگی و عملیاتی و یا جذب اعتبارات بازسازی زلزله و....
15- کار جمعی سیاسی در کرمانشاه در طول انقلاب همواه با مشکلاتی همراه بوده ، جمع حاضر در شورا تا چه اندازه انعطاف پذیر بوده و به خرد جمعی و کار گروهی اعتقاد دارد و این موضوع را عملیاتی می کند؟
اکثریت فعالان سیاسی استان و دبیران احزاب حاضر در شورا از افراد پاکدست، اخلاقی، دغدغه مند و معتقد به دموکراسی و برتری دادن خرد جمعی بر نظر و منافع شخصی هستند اما متاسفانه مشکلی که در اکثر تشکیلات و تشکل های جمعی ما وجود دارد این است که، در مقام عمل ساز و کارها و قواعد محکمی وجود ندارد که افراد بتوانند اختلاف دیدگاه احتمالی را در آن کانالیزه کنند و منجر به واگرایی یا تکروی نشود. خوشبختانه طی دو سال گذشته که بنده از نزدیک شاهد فعالیت های دور جدید شورا پس از انتخابات ۹۶ بودم و فرآیند را رصد کردم تا حد زیادی تمکین به خرد جمعی و نظر اکثریت نهادینه شده است اما هنوز بطور طبیعی اختلاف نظرهایی وجود دارد که باید بصورت مبنایی در سلسله جلساتی مفصل به آن پرداخته شود و با از خود گذشتگی و گفتگوی درون گفتمانی و ایجاد ساز و کارهایی روند مدیریت تشکیلات را بشکل دموکراتیک پیش برد.
یکی از مسائلی که ممکن است باعث بروز اختلاف نظرهایی شود مسئله شکاف نسلی بین اعضای شورا و جامعه فعالین سیاسی است. به عقیده بنده اگر بزرگترها باب گفتگو را در خصوص مسائل گذشته بگشایند و از بازخوانی کارنامه و عملکرد ۲۲ سال گذشته استقبال کنند که فی المثل چرا لیست ارائه شده از سوی اصلاحطلبان در دورانی که حتی اقبال عمومی در کشور و استان بسوی برنامه ها و شعارهای جریان اصلاحات بوده، توفیق چندانی نداشته است؟ و یا چرا اساسا در برخی دوره ها با وجود فضای باز تایید صلاحیت ها اصلا فهرست واحد و رسمی از طرف این جریان سیاسی به مردم معرفی نشده و در واقع فرصت سوزی شده است؟ (مثل انتخابات شورای شهر ۹۶ ) و اگر از رهگذر این آسیب شناسی ها به این جمعبندی برسند که به جوانان میدان بیشتری بدهند و از ظرفیت آنان در حوزه های تصمیم سازی و تصمیم گیری بیشتر استفاده کنند، فکر می کنم بلحاظ تشکیلاتی می توانند خود را روزآمد و کارآمدتر کنند.
16- بعد از انتخابات تا کنون شورا چه فعالیت شاخص اجتماعی ، سیاسی و یا فرهنگی در سطح استان داشته است ؟
طی دو سال گذشته و پس از انتخابات ۹۶، شورا دور جدید فعالیت های خود را آغاز نمود و در دوره استاندار جدید و بر اساس شناختی که از نیروهای توانمند استان وجود داشت و در راستای وظایف ذاتی احزاب، به مدیریت ارشد استان معرفی شدند که در صورت صلاحدید از توان و ظرفیت آنها استفاده شود. در جریان اعتراضات دی ماه ۹۶ شورا ضمن به رسمیت شناختن مطالبات بحق معترضان و حق اعتراض آنان در چارچوب ها و مجاری قانونی در عین حال نسبت به بروز خشونت و امکان سوء استفاده دشمنان هشدار داد و در این راستا با صدور بیانیه و مصاحبه اعضا و در تعامل با مدیران استان به ایفای نقش پرداخت. ضمن اینکه به تناوب و با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی خاص کشور و فشارهای خارجی بی سابقه، چند بیانیه در مورد وضعیت کشور و ارائه راهکارهای برون رفت از مقطع فعلی و مسائل استانی صادر و مورد قضاوت افکار عمومی قرار گرفت. پیگیری و حل و فصل برخی مسائلی که مابین بعضی از همفکران و فعالان سیاسی و رسانه ای با مدیران استانی ایجاد شده بود از جمله شکایت مدیران از رسانه ها از جمله برنامه های شورا بود. همچنین اعتراض به نحوه انتخاب شهردار کرمانشاه خارج از موازین قانونی و رفتار ها و سخنان خارج از عرف رییس شورای شهر کرمانشاه نسبت به احزاب و نیز انتقاد به انتصاب برخی افراد که با برنامه های کلان و جهت گیری دولت در استان ناهمسو و ناهماهنگ نشان می دادند و دخالت نمایندگان در امورات اجرایی و عزل و نصب ها و ارائه پیشنهاداتی جهت بهبود شاخص ها و توسعه استان از اهم فعالیت های شورای هماهنگی در دوره اخیر بوده است.
نظرات