رضا منتظریانی - هر پدیده اجتماعی یک نام و تعریف دارد که در قالب آن تعریف عملکرد آن پدیده جایی می گیرد . شهروندی نیز تعریف و ویژگیهای خاص خود را دارد .
شهروندی قالب پیشرفته«شهرنشینی» است. شهرنشینان هنگامی که به حقوق یکدیگر احترام گذارده و به مسئولیتهای خویش در قبال شهر و اجتماع عمل نمایند به «شهروند» ارتقاء می یابند .
شهروندی ویژگیهایی دارد 1- شهروند نسبت به شهر ، سرزمین و زادگاه خود حساس بوده و تعلق خاطر فراوانی دارد . در افت و خیز های شهر و زادگا هش مشارکت داشته و خود را مسئول می داند 2 – انتخاب درست و مسئولانه از دیگر ویژگیهای شهروندی است که انتخاب نماینده شایسته از مصادیق آن است 3 – ویژگی دیگر عدم واگذاری حقوق فردی شهروندی به دیگری است.
اگر می خواهیم شهری انسانی، اخلاقی ، پویا ، عادلانه ، آزاد و توسعه یافته داشته باشیم ابتدا باید حقوق شهروندی خود و دیگران را بشناسیم و به آن عمل کنیم . آیا اینگونه هستیم ؟
اگر درشهر کرمانشاه که لقب ناموزون کلانشهر را بدنبال خود یدک می کشد دقت شود خواهیم دید در بیشتر عرصه ها روابط بین پدیده های اجتماعی و روابط مردم با مسئولین و مردم با همدیگر از روابط شهروندی مدرن فاصله دارد و هنوز شهر نشین هستیم و تا شهروند شدن بسیار فاصله داریم . در امر توسعه شهر و استان رعایت ویژگیهای شهروندی نمی شود و این کا ر را وظیفه دیگران می دانیم . در کلانشهر عامل توسعه شهری دولت و شهرداری نیست . بلکه خود مردم هستند . دولت و شهرداری تنها بستر ساز ی خواهند کرد. لازمه این قابلیت زمانی است که ما به توسعه فرهنگی دست یافته باشیم . لذا چون به این هدف والا و ارزشمند نرسیده ایم وظیفه توسعه یافتگی را به دیگران موکول می کنیم .
عدم پرسشگری و پاسخگوی از سوی ما و مسئولین . شیوه انتخاب نماینده برای شورای اسلامی شهر و شورای مجلس اسلامی . عدم دخالت دقیق و کارشناسی از سوی نخبگان جامعه در انتخاب مسئولین . حیف و میل کردن اموال و دارائیهای استان توسط برخی مسئولین ناشی با روشهای سلیقه ای وغیر علمی و مصادیق فراوان دیگر از بی برنامگی در کلان شهر کرمانشاه ، همگی نشان دهنده آن است که توسعه فرهنگی در این شهر هنوز در ابتدای راه است .
ستون های زمخت و بی ترکیب و ناموزون منوریل که در بهترین بلوار کرمانشاه قد علم کرده و میدان امام حسین با طراحی کودکانه و غیر فنی ، قبل از اینکه نماد و نمایش بی کفایتی عاملان و طراحان آن باشد که مستحق محاکمه شوند ، نماد دوری ما مردم از وظایف شهروندی است . لذا قبل از اینکه آنها محاکمه شوند ما مردم باید خود را در نزد وجدانمان محاکمه کنیم .
آیا اگر همه ما به وظایف شهروندی عمل می کردیم با ز شاهد این همه نابسامانی می شدیم ؟