نقش رسانه در پیشگیری از وقوع جرم

 حیات غرب - پیشگیری از وقوع جرم عبارت است از پیش‌بینی، شناسایی و ارزیابی خطر وقوع جرم و اتخاذ تدابیر و اقدامات لازم برای مقابله  با آن. لذا هدف پیشگیری ازکاهش جرم و محدود کردن آن تا جلوگیری و ریشه کنی آن در نوسان است .

با توجه به تنوع و تکثر ابزارهای ارتباط جمعی درجهان برای سالم سازی و یا آلودگی جامعه وقتی صحبت از پیشگیری به میان می آید، اولین ابزار در این خصوص رسانه است. این ابزار و سلاح از چنان قدرتی برخوردار است که بدون در اختیار داشتن آن ، دسترسی به جامعه ای توسعه یافته دست نیافتنی است . لذا نقش و کارکرد رسانه ، در کاهش وقوع جرم و افزایش احساس امنیت همواره  مورد توجه تصمیم سازان می باشد .

خوشبختانه سکاندار   معاونت  پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمانشاه آقای دکتر عباسی می باشند که فردی علمی و دانشگاهی است و از زمان حضور در این سمت همواره سعی کرده است موضوعات را بصورت ریشه و خردمندانه و با روش مدیریت جمعی و تعامل بر جریانات موثر در جامعه دنبال کند . به همین منظور نشستهایی با اصحاب رسانه داشته اند که ضمن آسیب شناسی از حوزه و تلاش برای رفع مشکلات آنها این گروه موثر در اجتماع  همواره مورد مشورت قرار می گیرند و جلسات مکرر و منظمی با آنها داشته تا  ضمن تبادل نظر از توان آنها بصورت تخصصی برای رفع مشکلات جامعه بیشتر استفاده شود .

به همین منظور روز چهار شنبه  جلسه ای در قالب نشست خبری با جمعی از اصحاب رسانه داشته و انتظارات از این جامعه فرهیخته را بصورت مبسوط بیان نمودند .

دکتر عباسی ضمن تشکر از حضور اصحاب رسانه گفت :پیشگیری از جرم در 6 ماده و 5 تبصره در تاریخ21 / 6 / 1394 از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شد . تقریبا همه دستگاههای حاکمیتی مثل قوه قضاییه ، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و برخی از زیر مجموعه عضو شورای عالی از پیشگیری جرم هستند .در ماده 3 این قانون تقسیم کار در چهار چوب وظایف و ماموریتهای قوای سه گانه کشور و اتخاذ تدابیر مناسب برای هماهنگی و توسعه همکاری بین دستگاهها بعنوان یکی از وظایف این شورا تعیین شده است در بند دوم. تعیین راهبردها  سیاستهای و برنامه های اجرایی در پیشگیری از وقوع جرم در چهار چوب سیاستهای کلی نظام و در بند سوم بررسی و تصویب برنامه های کلان برای گسترش فرهنگ، ایجادزمینه های مشارکت مردم و نهادهای دولتی و غیر دولتی در امر پیشگیری از وقوع جرم و حمایت از آنها پیش بینی شده است .

دکتر عباسی در خصوص تشکیل شورای عالی  پیشگیری از وقوع جرم گفت : در تعیین برنامه های کلان 5 اصل بعنوان اصول اساسی شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم تعیین شده است .1 اصل حاکمیت قانون 2 – مدیریت اموال عمومی و دولتی 3- اصل انسجام و درستکاری 4 – اصل شفافیت 5 – اصل مسئولیت پذیری و برای اینکار 7 راهبرد تعیین شده است که تقریبا 6 راهبرد آن در حوزه رسانه و اطلاع رسانی قرار دارد این راهبردها بدین شرح است 1 – ارشاد و توجیه به موقع مردم و مسولین است 2 – هشدار و انذار عمومی  3 – ارتقائ آگاهیهای عمومی و پیشگیرانه 4 – کاهش گمنامی 5 – بر هم زدن محیط و موقعیت جرم 6 – سلب ابزارو فرصت ارتکاب جرم 7 – اجرای عدالت کیفری

معاونت پیشگیری از وقوع جرم در خصوص وظایف سه گانه دولت و مردم گفت : در واقع ارشاد و توجیه به موقع مردم که بر گرفته از اصل هشتم قانون اساسی که امر به معروف و نهی از منکراست  وظیفه ای همگانی بوده و مردم نسبت به هم . مردم نسبت به دولت و دولت نسبت به مردم وظایفی در نظر گرفتهه شدده است . یکی از مهمترین ابزار برای اعمال این بندها رسانه ها می باشند .یعنی می توان گفت در اجرای این بند و ارشاد مردم  ابزاری قوی تر ، موثر تر وکار آمد تر از رسانه در دنیا وجود ندارد .

وی گفت : با توجه به ماهیت کار رسانه که فعالیتی تخصصی می باشد، لذا این حوزه نیازمند تکنیکها و مهارتهای خاص خود است که مهمترین آن مخاطب شناسی ، موقعیت شناسی ،مردم شناسی و جامعه شناسی است . که ما چگونه می توانیم مردم را آگاه و فرهنگی را در جامعه رشد وگسترش دهیم .

دکتر عباسی در ادامه گفت : آگاه کردن کار بسیار سختی است . بطور مثال طرف مورد نظر ما باید ابتدا بپذیرد که نا آگاه است و مسیر اشتباه را می رود و بعد پذیرای دریافت آگاهی باشد . شناسایی این آگاهی توسط رسانه  و روشهای انتقال آن به مخاطب کار ساده ای نیست .در انتقال این آگاهی محدودیتهایی وجود دارد و همین مشکل را مضاعف و ارزش کار را بالاتر می برد .

 و در خصوص مشکل گشایی رسانه ها گفت : مهمترین ابزار انتقال آگاهی رسانه است ، در حوزه رسانه سلایق  مختلفی وجود دارد و شاید حسن کار هم این باشد  که افراد با سلایق مختلف می خواهند مشکل گشایی کنند .در این مسیر اگر چند اصل و مبنا مد نظر قرار بگیرد با هر روشی آن هدف مشترک دنبال شود مایه خیر و برکت خواهد بود .اول اینکه رسانه دلسوز مردم باشد و هدف اصلی خدمت به مردم باشد .دوم اینکه هدف خدمت به ارزشهای نظام و باورهای دینی و فرهنگی مردم باشد  . سوم آسیبها را درست بشناسد  و با رویکرد تاثیر گذاری بر مسئولین باشد نه خدای ناکرده با رویکرد تخریب .لذا انتظار است رسانه نقد را با ارائه راهکار ارائه دهد .  مورد بعد اینکه فعالیتها از مجرای قانونی باشد . در عرصه رسانه هر کسی که توان این کار سنگین را داشته باشد بستر برای فعالیتش فراهم می شود . اگر منع قانونی برای فعالیت رسانه وجود داشته باشد،  مسیر برای کسب مجوز او از مسیر های قانونی تسهیل می شود .

حوزه رسانه در استان کرمانشاه یکی از حوزه های قوی در سطح کشور است . با رشد فضای مجازی و رسانه ای ، خوشبختانه  استان کرمانشاه در سطح کشور کمترین آسیب را دارد . لذا رسانه استان کرمانشاه این قابلت را دارد که در زمان کوتاه تری برای کاهش آسیبهای اجتماعی استان به نتیجه مطلوب برسد . البته جاهایی لازم است تقویت بشود و آسیب شناسی بیشتری صورت بگیرد. باید در تلاش باشیم که در حوزه رسانه وفاقی بوجود بیاید برای آن اهداف والا که توسعه یافتگی استان است بطوری که همه سلایق بتوانند کار کنند .با ید با کمک هم بتوانیم اشکالات و ایرادات را بصورت دقیق شناسایی و برطرف نماییم .بطور مثال در یک حوزه ای اقداماتی صورت گرفته ولی نتیجه مطلوب نیست . رسانه در این مورد می تواند چشم بینا برای ارزیابی باشد .

دکتر عباسی در خصوص طرح قاضی مدرسه که ابتکار آن سال گذشته در کرملانشاه کلید خورد گفت : مبنای این طرح در سنوات گذشته از کرمانشاه شروع شد . اعتقاد داشتیم که حضور قضات در دبیرستانها و برای نوجوانان و جوانان و ارائه مطالب از مطالب مستند و پرونده ها در دستگاه قضا که قابلیت طرح داشته باشد .برای پیشگیری از وقوع جرم و در راستای آگاهی بخشی تاثیر فراوانی دارد . این کار در سال 1402 انجام شد و بازخوردها بسیار خوب و امیدوار کننده بود . درسال جاری بصورت منسجم تر و به عنوان یک طرح ملی دنبال شد که 110 دبیرستان مقطع متوسطه دوم بعنوان جامعه هدف ما قرار گرفت . یعنی یک سوم مدارس استان تحت پوشش قرار گرفتند . 155 نفر از قضات در این زمینه فعالیت داشتند و تا آخر سال هم ادامه دارد. از ابتدای مهر تا کنون 1020 دانش آموز در این کلاسها حضور پیدا کرده اند . تعداد520 نفر از والدین و اولیا مدرسه نیز در پوشش این طرح آموزش دیده اند .در گام اول هدف این بود که نوجوانان ما توجیه و ارشاد را دریافت کنند که اولین راهبرد است.در این آموزشها متوجه می شوند که چه آسیبهایی در کمین آنها است .گام دوم این است که این فعالیت در دانشگاه و بین دانشجویان ادامه یابد .

دکتر عباسی در خصوص کلاهبرداریهای جدید در کرمانشاه گفت : استان در فضای مجازی خیلی دچار بزه دیدگی میشود . شیوه ها و شگردهای افراد کلاهبردار تغییر کرده و برای شناسایی آنها دقت ویژه ای می خواهد . پیش فروش مسکن و خودرو با اشکال مختلف بسترهایی هستند که کلاهبرداران در آنجا فعال می باشند .

متاسفانه 15 درصد جرایم در حوزه کلاهبرداری است چه به روشهای سنتی و چه از طریق فضای مجازی . که رسانه در این خصوص و در جهت شناساندن روشهای کلاهبرداری و آگاهی بخشی به جامعه خیلی می تواند موثر باشد .

در پایان برای هرچه تخصصی تر شدن حوزه فعالیت خبرنگاران مقرر شد هرچه سریعتر حوزه فعالیت رسانه ها مشخص شود .  

اضافه کردن نظر

کد امنیتی
تازه سازی