حیات غرب – آنچه جامعه از دستگاه قضایی مطالبه می کند، رویکرد کیفری است. با این نگاه موضوع پیشگیری از وقوع جرم در کشور مغفول مانده بود. کشورهای پیشرفته برای هدفمند سازی و اثر گذاری برنامهها در حوزه پیشگیری از وقوع جرم به متغیر هایی چون عامل محیطی، عوامل اقتصادی، استفاده از فناوری و تکنولوژی نوین، عامل انسانی و مسایل اجتماعی و سیاسی توجه ویژه دارند و با اولویت بندی و متناسب با آن برای کاهش جرایم ، اقدام دقیق و صحیح انجام می دهند .
خوشبختانه در اجرای سند تحول دستگاه قضا موضوع مطالبه گری و پیشگیری و توجه به نقش دستگاه ها و مردم در پیشگیری از وقوع جرم اولویت پیدا کرده است. و رویکردهای اجتماعی، مشارکت جویانه ، نظارتی، مطالبه گرایانه در کنار مسئولیت های اداری و قضایی مورد توجه ویژه دستگاه قضا قرار گرفته است . بسیاری از دستگاه ها متولی اجرای امر پیشگیری از وقوع جرم هستند و دستگاه قضایی این موضوع را دنبال می کند که سهم هر یک از دستگاه ها را مشخص، مطالبه و پیگیری کند.
در این راستا از سوی معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه ،ایده گلریزان اجتماعی برای کاهش آسیبهای اجتماعی با شعار هر شهروند یک خیر اجتماعی مطرح و معاونت پیشگیری از جرم دادگستریاستان کرمانشاه به ریاست دکتر عباسی این طرح را در ۲۸ فروردین1404 با عنوان (( همایش گلریزان اجتماعی وآیین افتتاح مجمع خیرین اجتماعی استان کرمانشاه)) با هدف کمک به کودکان و زنان آسیب پذیر در استان کرمانشاه ، با حضور سیدامیر مرتضوی قائم مقام معاونت اجتماعی جرم قوه قضاییه، رئیس کل دادگستری، مسئولین ارشد قضایی، اداری و جمعی از نخبگان، خیرین و فعالان اجتماعی استان در اتاق بازرگانی کرمانشاه برگزار کرد . اجرای این طرح با مشارکت خیرین باعث مهار و کاهش آسیبهای اجتماعی در استان خواهد شد.
در این همایش مرتضوی قائم مقام معاونت اجتماعی قوه قضائیه گفت: مردم کرمانشاه با همت و تلاش و حمایتهای خود، قدمهای بزرگی در کاهش آسیبهای اجتماعی برداشتهاند و این امر باید ادامه یابد تا شاهد جامعهای سالم و پیشرفته باشیم.زیرا آسیبها نه تنها بر سلامت فردی، بلکه بر امنیت و رفاه عمومی تأثیرگذار است و برای حل این مشکلات، تمامی ارگانها و نهادها باید نقش خود را ایفا کنند و پیشگیری از وقوع جرم و آسیبهای اجتماعی باید در اولویت برنامهها قرار گیرد.
کرمی رئیس کل دادگستری استان کرمانشاه گفت: رویکرد دستگاه قضایی در نسخه جدید سند تحول ، آن است که در برابر آسیبهای اجتماعی منفعل نباشد؛ چرا که بازخورد این آسیبها بهطور مستقیم در فرآیندهای
قضایی کشور نمایان میشود. از اینرو، قوه قضاییه تلاش کرده است تا از جایگاه قانونی و اجتماعی خود، در پیشگیری از آسیبهای اجتماعی نقشآفرین باشد. لذا تشکیل "مجمع خیرین اجتماعی" یکی از ابتکارات ارزشمند معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه دانست.
دکترعباسی معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کرمانشاه بعنوان مدیر این همایش گفت: به منظورتوجه نظام مند، پایدار و دانش بنیان به ظرفیتها وتوانمندی نهادهای مدنی در زمینه سیاستگذاری قضایی پیشگیری از وقوع جرم و آسیبهای اجتماعی و توانمند سازی محرومان ، نیازمندان ، افراد و اقشار آسیب دیده و آسیب پذیر و پیشگیری از شکل گیری پیامد های نا مطبوع ناشی از آن و با عنایت به تاکیدات موکد مقام معظم رهبری مبنی بر مردمی بودن برنامه های تحولی قوه قضاییه، و اهمیت مشارکتهای مردم و ظرفیت گسترده نهادهای اجتماعی و مردمی شدن قوه قضاییه و سند تحول قضایی و نحوه مشارکت و تعامل نهادهای مردمی با قوه قضاییه این همایش برگزار گردیده است .
هدف از این همایش توسعه فرهنگ سازی گفتمان مسئولیت پذیری و انتقال حس مسئولیت اجتماعی و مشارکت اجتماعی و ارتقاءسطح آگاهیهای عمومی در چگونگی مشارکت و تعامل در حمایت از افراد آسیب دیده و جلوگیری از سرایت آسیب به خانواده ها و ارکان اجتماعی همچنین تشریح نقش خیرین و فعالان اجتماعی و فرهنگ سازی و ترویج امر خیر و انتظام بخشی به کار های خیریه از اهداف این همایش می باشد .
به منظور ترویج امر خیر و نیکو کاری و پیش قدم شدن در امر خیر برای عموم مردم از جهات مختلف و ارتقاء آگاهیها در تنوع بخشی به فعالیتهای خیر خواهانه و تکثیر کار خیر در سطح استان بخشی از اقدامات انجام شده به اطلاع میرسانیم.
- ساخت مدارس 6 کلاسه ، تاسیسات زیر بنایی ، خیریه دارو جهت بیماران تحت پوشش ،کمک به ایتام و زنان سرپرست خانواده ، از طرف موسسه خیریه مرحوم عزیز شکری با نظارت معاونت پیشگیری از وقع جرم داد گستری استان کرمانشاه . ساخت پایگاه امداد و نجات توسط موسسه مذکور برای خانواده های کم برخوردار ، اشتغال 30 در صد از واحد های صنعتی استان به زنان بی سر پرست با توجه به شرایط و مهارت لازم با معرفی کمیته امداد امام به معاونت پیشگیری دستگاه قضای استان . انجام 61 مورد امور کارشناسی بصورت رایگان برای جامعه هدف توسط کارشناسان رسمی قوه قضاییه و کانون کارشناسان . 42 هزار مورد مشاوره حقوقی
توسط قضات کانون وکلا و مرکز وکلای قوه قضاییه استان و سازمان بسیج حقوقدانان استان کرمانشاه به جامعه هدف در مساجد و مدارس با اولویت مناطق حاشیه نشین و کم برخوردار، تهیه و توزیع 16 هزار بسته لوازم التحریر به دانش آموزان کم بضاعت با اولویت مناطق حاشیه نشین،کم برخوردار و باز مانده از تحصیل – تهیه و توزیع 20 هزار بسته معیشتی جهت زنان بی سر پرست و بد سر پرست و نیازمندان – انجام هزار و صد مورد خدمات پزشکی و دندانپزشکی و تهیه دارو برای زنان بی سر پرست و بد سر پرست – انجام عمل جراحی برای کودکان بین 7 تا 15 سال در سطح استان – تولید 1404کلیپ و موشنگرافی و گزارشات خبری و تصویری و مستند با رویکرد پیشگیری از آسیبهای اجتماعی توسط بسیج رسانه استان با نظارت معاونت پیشگیری دادگستری استان کرمانشاه – تهیه و تحویل 15 دستگاه ویلچربرقی به نیازمندان - برگزاری کارگاههای آموزشی برای بیش از 1000 نفر از والدین دانش آموزان با محوریت حمایت از افراد بی بضاعت و جامعه هدف – تامین برگزاری کارگاههای آموزشی قالیبافی ، ریسندگی ، جوشکاری ، تراشکاری و کامپیوتر برای بیش از هزار نفر از بانوان و جامعه هدف بصورت رایگان – انجام امورکارشناسی بصورت رایگان – انجام ویزیت رایگان برای نیازمندان توسط جامعه پزشکی – انجام بیش از400 مورد جراحی عمومی بانوان بصورت رایگان که توسط بهزیستی و کمیته امداد به معاونت پیشگیری معرفی شده اند –اینها مختصری از اقدامات انجام شده برای جامعه نیازمند در استان کرمانشاه بود.که در سال پیش رو این خدمات دهی افزایش خواهد یافت و همکاری با نهادهای مدنی گسترش خواهد یافت .