- توضیحات
- :::
-
دسته: فرهنگی |
-
منتشر شده در دوشنبه, 13 مرداد 1393 13:37 |
در خیابانهای قم مانند یک انسان معمولی راه میرود، کنار خیابان منتظر تاکسی میماند، خریدهایی که برای منزل انجام میدهد را مانند دیگر مردم در دست دارد و به منزل میبرد و هیچگاه در این تصور نیست که امام جمعه مقامی بالاتر از شهروندان قم دارد. اگر کسی آیتا... استادی را نشناسد، شاید باور نکند که او سالها، رئیس حوزههای علمیه سراسر کشور بوده و اکنون امام جمعه شهر قم و یکی از اعضای برجسته جامعه مدرسین حوزه علمیه قم است. او همچنین در دوره سوم مجلس خبرگان، نماینده مردم تهران در این مجلس بود و مدتی هم با حکم رهبر انقلاب عضو شورای نگهبان بود. آیتا... رضا استادی امام جمعه کنونی شهر قم در سال 1316 در یکی از محلات جنوب تهران متولد شد؛ او یکی از روحانیونی است که میتوان سادهزیستی حقیقی را در او دید. اگر چه بسیار سادهزیست و مهربان است، اما مصاحبه با او، کار خیلی راحتی نیست و آیتا... مدتهاست با رسانهای سخن نگفته است اما با توجه به اینکه در آستانه سالگرد اقامه اولین نمازجمعه هستیم، به این سوالات پاسخ داد اما تاکید دارد که باید کوتاه باشد. آیتا... استادی در این گفتوگو با تأکید بر اینکه نباید از مردم غافل شد، میگوید: دلیل بسیاری از مشکلات مهمی که امروز گریبانگیر مملکت ما شده این است که از مردم غفلت میکنیم و دلمان را تنها به یک عده خاص خوش کردهایم؛ برای مثال یک شهری که بیش از 500هزار نفر جمعیت دارد و دستکم دوسوم آنها میتوانند در نمازهای جمعه شرکت کنند، فقط 20 هزار نفر شرکت میکنند . متن گفتوگوی آیتا... استادی در ادامه میآید:
ارزیابی شما از وضعیت نمازهای جمعه در ایران و میزان شرکتکنندگان در آن چیست؟
مشکل مهمی که گریبانگیر مملکت ما شده این است که مسجدیها، مخاطبان روحانیت و افرادی که در نمازجمعهها شرکت میکنند، قشر خاصی از مردم هستند و ما از بقیه گویا غافل شدهایم. دلمان را خوش کردهایم، به همانها که هستند. برای مثال یک شهری که بیش از 500 هزار نفر جمعیت دارد و دستکم دوسوم آنها میتوانند در مساجد و نمازجمعهها شرکت کنند، در مهمترین اجتماعات ما، که مثلا نماز جمعه است فقط 20 هزار نفر شرکت میکنند و ما هم افتخار میکنیم!
یعنی تنها توجه به یک قشر را عامل کاهش حضور مردم در نمازجمعه میدانید؟
ناگفته نماند عدم استقبال و اقبال و توجه چشمگیر جوانان و نوجوانان به مساجد و نمازهای جمعه تنها به خاطر این نیست که برنامههای سازنده وجود ندارند بلکه این تنها یکی از عوامل است. اما عوامل فراوان دیگری هم هست که در جریانهای مختلف در رقابت با مساجد و نمازهای جمعه، مردم را به طرف خود میبرند و از شرکت در این مراسمهای مذهبی دور میکنند.
منظورتان از عوامل دیگر چیست؟ این عوامل سیاسی هستند یا فرهنگی؟
این عوامل دوگونه است؛ یکی از آنها مظاهر شهوترانی و هوی و هوسپرستی و زمینههای خوشبودنهای حرام یا گناه است که توسط دشمنان دین و یا دوستان نادان، روزبهروز دایرهاش در جامعه ما بزرگ و گستردهتر میشود. کمتر فردی از انسانهاست که اگر در برابر دو برنامه که یکی صد در صد معنوی و دیگری مادی و شهوانی و خوشگذرانی است قرار گیرد، همت و قدرت و دیانت لازم را داشته باشد که معنویات را بر مادیات ترجیح میدهند. یک طرف نهار و غذای آماده و لذیذ و طرف دیگر رفتن به مسجد و نماز اول وقت است. یکسو نمازجمعه و حمایت از نظام اسلامی و سوی دیگر رفتن به کنار دریا با آن همه لوازم فساد و آلودگی و ...؛ یک راه، راه معنویت و راه دیگر خواستههای نفسانی و ...؛ عامل دیگر برنامههای رسانههاست که با برنامههای دینی و محافل مذهبی رقابت جدی دارند.
پس صداوسیما هم در این میان دارای تقصیر است؟
چه بخواهیم و چه نخواهیم مردم بیشتر طرف رسانههایی میروند که از جذابیت ویژهای برخوردار هستند و آنها را انتخاب میکنند. از این روست که دلسوزان نظام بارها و بارها به خصوص به صداوسیما و مجلات پرتیراژ سفارش کرده و میگویند، اکنون که شما مخاطب میلیونی دارید به مسئولیت خود بیشتر واقف باشید و از این اقبال و استقبال مردم به نفع دین و اخلاق و سلامت جامعه کمک کنید نه اینکه برای تأمین هزینهها و کسب درآمد به هرکاری به پروژه «هر چه پیش آید خوش آید» قائل باشید. مسئولان رسانهها واقعاً از خود بپرسند که آیا فیلمهای بیگانه، سریالهای کذایی، وضع خانمها و برخورد آنها با اجانب در این برنامهها، کمک به عفاف و حجاب و سلامت جامعه از هرزگی است یا خداییناکرده مسیر بیبند و باری را هموار میکند؟ و آیا به برنامههای اخلاقی و دینی این رسانهها، به همان میزان بها داده میشود که در سایر موارد بهاء میدهید و در جاذبه داشتن آنها کوشش میکند یا در این موارد گویا اصلا لازم نیست بهایی پرداخت گردد؟ نواری را تهیه و مضمون آن را در اختیار مخاطبان قرار میدهیم، بیآنکه به کارشناسی اصولی آن بپردازیم. امیدواریم با فراهم شدن سازوکارها و برطرف شدن موانع مردم حقیقت دین را بشناسند.
راهکار شما برای رفع این معضلات چیست؟
گاهی نمازهای جمعه فقط این خدمت را انجام میدهند که صرفا نمازجمعهای برگزار کرده باشند و برای نمازگزاران زمینه و مکان مناسب و پرثوابی را آماده کنند و جز این، هیچ مسئولیتی برای خود قائل نیستند؛ و دیگر نمازجمعههایی که علاوه بر آن خدمت، برنامههای تبلیغی و فرهنگی دارند؛ اما متأسفانه این برنامهها، از جهاتی کارآمدی لازم را ندارد؛ خطیبان جمعه باید بیش از پیشنیازهای حقیقی جامعه و مردم را درک و آنها را با راهکارهایی عقلی و منطقی بیان کنند. متأسفانه در بسیاری از مساجد ما هم که مجالس مذهبی عزا و سرور اهل بیت(ع) برگزار میشود هم بیشتر مطالب احساسی دنبال میشود و نوعا برای معتقدان و متدینان که با صرفنظر از این مجالس هم خود با این مقدار از تعلیمات دینی، آشنا هستند، سودمند است؛ یعنی ثواب دارد.
تصور میکنم منظور شما تمام مساجد نیست. درست است؟
البته مساجدی هم هستند که شاید عدد آنها زیاد نباشد، مساجدی هستند که در اثر درایت امام جماعت و مدیران مسجد و نیز با آشنایی وضع موجود جامعه به فکر هستند که در حد توان خود، مردم را با مسجد و در سایه آنها با معارف اسلامی آشنا و آنها را از به دام افتادن در دام منحرفان حفظ کنند. این مساجد برنامههای حساب شده دارند و در اداره مسجد خود جوانان را سهیم مینمایند؛ در دعوت از سخنران و مداح سعی میکنند از کسانی بهرهمند شوند که با برنامههای اصیل همسویی داشته باشد. این گونه مساجد میتوانند، مردم و بهویژه جوانان و نوجوانان را از انحرافات اخلاقی و نیز انحرافاتی که به نام مذهب و عرفان ظهور کرده و سعی دارند جوانان را به دام بیندازند، حفظ کنند. اینگونه کارها برای جامعه هم بسیار مفید و مؤثر خواهد بود.
اضافه کردن نظر