شهرام ناظری: سکوت کردم و باز سکوت می‌کنم

حیات غرب - شهرام ناظری از سکوت 30ساله‌اش گفت. شوالیه آواز ایران هرچند آمده بود تا از دلایل همراه‌نشدن پسرش در کنسرت پیش‌رو صحبت کند اما به اجحافی که در این سه‌دهه از سوی واحدهای فرهنگی دولتی، صداوسیما و مافیای پنهان موسیقی بر او روا شده است، اشاره کرد و بدون اینکه وارد جزییات شود از بی‌توجهی نسبت به موسیقی گله کرد.  نشست مطبوعاتی شهرام ناظری برای تشریح درباره کنسرتی که قرار است 18 و 19شهریور در تالار وزارت کشور برگزار شود، ظهر دیروز، 11شهریور در خانه هنرمندان برپا شد. این خواننده پیشکسوت که اجرای کنسرت‌های متعددی را در کارنامه‌اش دارد تا به‌حال کمتر نشستی برای کنسرت خود برپا کرده ولی به‌گفته خودش این‌بار ترجیح داده است تا در مورد لغو کنسرت حافظ ناظری با رسانه‌ها گفت‌وگو کند: «این کنسرت قرار بود با حضور گروه‌های خارجی برگزار شود که لغو شد و به همین دلیل نیاز داشتیم راجع‌به آن صحبت کنیم و بگوییم چرا این اتفاق افتاد.» این برنامه قرار بود در ادامه تور کنسرت‌های حافظ و شهرام ناظری به بهانه انتشار آلبوم «بعد یازدهم» باشد که بعد از اجرا در دیگر کشورها به ایران رسیده بود تا شهریور سال‌جاری ایرانیان میزبان گروه
«بعد یازدهم» شوند. با این‌حال در هفته‌های قبل حافظ ناظری از لغو کنسرت خود و نوازنده‌های خارجی خبر داد و گفت که به‌دلیل تاخیر در صدور روادید برای نوازندگان خارجی، کنسرت برگزار نمی‌شود اما حالا شهرام ناظری تصمیم گرفته است، خودش این کنسرت را برگزار کند: «متاسفانه به‌دلیل جدی‌نگرفتن موضوع، برنامه لغو شد. برای اینکه هزینه بیشتری متحمل نشویم و تالار وزارت کشور برای کنسرت رزرو شده بود، من تصمیم گرفتم خودم کنسرتی برگزار کنم.» او در مورد حضور‌نداشتن پسرش در این کنسرت گفت: «این برنامه با حضور گروه‌های خارجی و همکاری من و حافظ به‌نام «صلح ایران» تدارک دیده شده بود. از شش‌ماه قبل هم قرارداد با گروه‌های خارجی بسته شد ولی متاسفانه به‌دلیل اینکه همیشه موسیقی خیلی جدی گرفته نمی‌شود، واحدهای فرهنگی و وزارت امورخارجه تعلل کردند و آنقدر این موضوع را به تاخیر انداختند که برنامه لغو شد و ما دچار خسارت‌های مادی و معنوی زیادی شدیم چون گروه‌های خارجی شهریورماه را برای اجرای کنسرت در ایران خالی نگه داشته بودند. این لغوشدن مشکل زیادی برای ما به وجود آورد، به‌خصوص در این برهه که دولت از هنر و روابط خارجی حرف می‌زند.» شوالیه آواز ایران افزود: «حافظ یک فرد مستقل است و 14سال در نیویورک زندگی کرده و فقط حاضر است با گروه‌های خارجی همکاری کند. او فکر می‌کند در زمینه‌ سازبندی‌های سنتی، شرکت نکند و اگر کاری می‌کند، در راستای موسیقی کلاسیک و ادغام موسیقی شرقی و غربی باشد.» خواننده آلبوم «در گلستانه» درمورد این سوال که آیا حافظ ناظری در نظر دارد این کنسرت را در زمانی دیگری برگزار کند، پاسخ داد: «حافظ ناظری قید این کنسرت را نزده است. چنانچه بعدها وزارت امورخارجه و واحدهای فرهنگی همکاری کنند و به این نتیجه برسند که هنرمندان آمریکایی در ایران کنسرت برگزار کنند، طبیعتا کنسرت برپا خواهد شد.»
دخالت نمی‌کنم
بخش دیگری از این نشست به انتقادهای هوشنگ کامکار از آلبوم «بعد یازدهم» و جوابیه حافظ ناظری که در «شرق» منتشر شده بود، اختصاص داشت. ناظری در پاسخ به خبرنگاری که درمورد نحوه واکنش به این موضوع سوال کرده بود، اظهار کرد: «طبیعتا موسیقی همیشه زیر ضربه بوده و مشکلات زیادی بین هنرمندان هست، ولی بهتر است نگذاریم آب گل‌آلود شود.» او درمورد عملکرد حافظ ناظری و هوشنگ کامکار گفت: «حافظ یک آدم مستقل است، ذهنیت خاص خود را دارد و هوشنگ نیز همین‌طور. هوشنگ کامکار حتما انتقادهایی داشته و حافظ هم به‌عنوان کسی که کار هنری می‌کند، حق داشته به این انتقادها جواب دهد. هر دو آنها افراد آکادمیکی هستند. من در این مسایل دخالت نکرده‌ام و نمی‌کنم. اگر می‌خواستم در این مسایل دخالت کنم، در این 30سال که از جانب واحدهای فرهنگی دولتی، صداوسیما و مافیای پنهان موسیقی مورد اجحاف قرار گرفتم، دخالت می‌کردم.» ناظری ادامه داد: «30سال است سکوت کرده‌ام و این راه را ادامه می‌دهم. می‌توانم به مراکز فرهنگی و صداوسیما اعتراض کنم؛ البته این کار را کرده‌ام اما آنها گوش نکرده‌اند. این اخلاق قدیمی من است. 30سال دهنم را بستم و حرف نزدم وگرنه به قول مولانا یک سینه سخن دارم.»
برای خود متاسفم
خواننده آلبوم «دل شیدا» در بخش دیگری از این نشست گفت که در پنج‌سال اخیر آلبومی منتشر نکرده و به همین دلیل برای خودش متاسف است که در این مدت نتوانسته، کار کند. او سپس درمورد تولید اثری با اشعار نیمایوشیج اظهار کرد: «چندسالی است مشغول کار روی اشعار نیمایوشیج هستم که ساخت برخی آهنگ‌های آن را خودم برعهده داشتم و بخشی از آن را موزیسین جوانی به نام ارژنگ رفیعی ساخته است. یکی از موضوع‌های اصلی من در این سال‌ها، مولوی و شاهنامه بوده و پروژه‌ای به نام کوروش کبیر در نظر دارم که امیدوارم مشکلی برای تولید آن به‌وجود نیاید.»ناظری از جمله هنرمندانی است که درزمینه شاهنامه‌خوانی فعالیت زیادی کرده اما گویا این مسیر برای او به‌دور از مشکل نیز نبوده است: «شاید بعضی‌ها از شنیدن نام کوروش ناراحت شوند، قبلا هم وقتی از شاهنامه حرف می‌زدم کوته‌فکران، فکر می‌کردند چون اسم شاه در آن به‌کار رفت، پس در توصیف شاهان است. بعد از اینکه در پاریس، نیویورک و سانفرانسیسکو شاهنامه را اجرا کردم، آرام‌آرام متقاعد شدند که می‌شود شاهنامه را در ایران هم اجرا کرد.»کنسرت شهرام ناظری ساعت 21 روزهای 17 و 18شهریور در تالار وزارت کشور برگزار می‌شود.
 

اضافه کردن نظر

کد امنیتی
تازه سازی