آتشكده شيان ،اثر باستانی کشف شده در اسلام آبادغرب

 

 

 

 

 

اين آتشكده در 3 كيلومتري روستاي قلعه شيان از توابع دهستان شيان ، بخش حميل , شهرستان اسلام آباد غرب واقع شده كه  توسط هيأتي از سوي سازمان ميراث فرهنگي با هدف نجات بخشي از آثار تاريخي محدوده سد مخزني شيان مورد كاوش قرار گرفت.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اسلام آبادخبر، بر اساس تحقيقات باستان شناسي در محل شيان كرمانشاه كه به خاطر احداث سدي در منطقه انجام شد آثاري از هزاره دوم پ م تا دوران اسلامي كشف شد.

 در اين محل آتشكده عظيمي مربوط به دوران اشكاني ساساني نيز كشف شد كه اولين آتشكده مكشوفه در ناحيه كرمانشاه است.

اضلاع آتشكده 19.5متر در 14.5 متر است و از اين لحاظ يكي از بزرگترين آتشكده هاي ساساني به شمار ميرود.

درون آتشكده گچبريهاي بسيار نفيسي از دوران ساساني ديده ميشود. كف آتشكده گچي است و داراي پنج آتشدان است كه طرحهاي گل لوتوس دارند.

در كنار آتشكده كانال آب 60 متري مربوط به دوره اشكاني قرار دارد. اين آتشكده در دوران اسلامي به مسجد و گورستان اسلامي تبديل شد و به مرور از صحنه روزگار حذف شد.

اين آتشكده گچبريهاي منحصر به فردي دارد. از آنجا كه معبد مظهر آناهيتا، گاو و گردونه خورشيد مظهر ميترا و آتشكده محل پرستش اهورامزدا بوده است، مي توان گفت اين مكان از اواخر اشكاني تا دوره ساساني محل پرستش اين سه الهه بوده است

. وجود این آتشكده‌ در پشت سد شيان كرمانشاه نشان می دهد که اين مكان از ديرباز محل پرستش سه الهه آناهيتا، ميترا و اهورامزدا بوده است.

این آتشكده 5/14 در 5/14 متر مربع و يك الحاقي 5 در 5/ 14مترمربع است كه در مجموع مساحت آن 5/19در 5/14 متر مربع است

. باستان شناسان علت‌ شكل‌گيري سايت‌هاي باستاني و زيست‌گاه‌هاي مختلف در اين منطقه را وجود سراب شيان مي‌دانند.

 این آتشکده پس از كشف با توجه به اينكه اعتباري براي ايجاد سوله روي آن‌ها تخصيص نيافت به منظور حفاظت با 400 تن ماسه پوشانده شده و اكنون در وضعيت ثابتي قرار دارد

 

 

 

 

اضافه کردن نظر

کد امنیتی
تازه سازی