- توضیحات
- :::
-
دسته: فرهنگی |
-
منتشر شده در یکشنبه, 28 تیر 1394 10:34 |

حیات غرب - افشین داور پناه - مردم شناس -فرهنگ همیشه موضوع جذابی برای نوکیسهها و تازه به دوران رسیدههاست؛ چه نوکیسههایی مالی/اقتصادی که گاه تلاش میکنند کبکوار، مقلد نوعی از سبک زندگی و فرهنگ دیگری باشند و از این طریق برای خود هویتی دست و پا کنند و چه برای تازهبه دورانرسیدههای فرهنگی. تازهبه دورانرسیدههای فرهنگی. کسانی هستند که بدون برخورداری از شایستگیهای علمی ـ فرهنگی، خود را با فریبکاری و بازیگری، در جایگاه شخصیتهای علمی فرهنگی قرار میدهند در حالی که معمولا منش و شیوه رفتار آنها، چیز دیگری است و با فرهیختگی فاصله زیادی دارد.
در ایران، به ویژه در سالهای اخیر، پرداختن به فرهنگ و نمایش فرهنگی بودن، به یک پُز مُد تبدیل شدهاست بنابراین سیاستمداران، نمایندههای مجلس، نظامیها و ... تمایل عجیبی دارند به این که خود را به عنوان چهرهای فرهنگی یا دانشگاهی نیز معرفی کنند ـ این تلاش برای کسب پرستیژی است که مطلوب تصور میشود است! اما مصیبت از جایی شروع میشود که افراد بدون برخورداری از شایستگیها و زمینههای لازم، به سراغ چنین موقعیتهای فرهنگی ـ علمی میآیند! و چون توان لازم برای چنین موقعیتی را ندارد، باید «ظاهرسازی» و «ساخت و پاخت» کنند و ... .
برخی از نوکیسههایی که سراغ علم و فرهنگ میروند، حاضراند برای جا بازکردن میان اهالی علم، فرهنگ و هنر احتمالا ریخت و پاش کنند! ـ به ویژه اگر این ریخت و پاش و حاتم بخشیها از جیب دولت باشد که حتما برایشان لذتبخشتر خواهد بود! اینجاست که نوعی «لمپنهای فرهنگی» نیز ظهور و محل تاخت و تاز پیدا میکنند.
«تازه به دوران رسیدگی فرهنگی» پدیده شومی است که «نخبگی» و «نخبهپروری» در جامعه ایران را نشانه رفته و آن را به شدت مخدوش کرده و در معرض تضعیف و تهدید قرار دادهاست! ظهور نوکیسهها در بین اهل فرهنگ و پژوهش به مراتب تاسفبارتر از «نوکیسگی» در بین مردم عامی است! وقتی «فرهیختهنمایی» و «نخبه نمایی» در جامعه رواج پیدا میکند، فرهیختگی و نخبگی در جامعه، به ابتذال کشیده شود؛ در چنین جامعهای نمیتوان به نیروی نخبگی و تحقق شایسته سالاری و عدالت امیدوار بود.
اضافه کردن نظر