حیات غرب به نقل از ایسنا - محبوبه علی آقایی،-از همان ابتدای مسیر سخت میشود باور کرد که به سمت نمایشگاه بزرگ کتاب میرویم چون جز من و چند نفر دیگر کسی در مسیر نیست...
پارکینگ نمایشگاه هم این بار بر خلاف همه نمایشگاههای گذشته جای زیادی برای پارک دارد و راحت میشود درون محوطه آن دور دور کرد...
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)منطقه کرمانشاه، از همان ورودی نمایشگاه برای برداشتن پول و خرید بُن کتاب سمت عابر بانک میروم و این بار کسی جز من در صف نیست! حتی برای گرفتن بُن کتاب هم در صف نمیمانم و برخلاف انتظارم که باید نهایتا 30 هزار تومان به من (با مدرک کارشناسی) بن کتاب بدهند راضی میشوند در حد یک دکترا به من بُن بدهند، هرچند که مبلغش فقط 20 هزار تومان توفیر دارد!
راهی غرفههای کتاب میشوم و در همان بدو ورود راهروهای خالی و غرفه دارانی که دَمَق روی صندلیشان تکیه زدهاند و چشمان نیمه بازشان به ورودی راهروها خیره شده بیش از همه توجهم را جلب میکند...
توی راهروها فقط عوامل اجرایی نمایشگاه هستند که آرام برای خودشان قدم میزنند و چند دانش آموز که با یونیفرمهای مدرسه شان با شوق کودکانهای که دارند در راهروهای خالی از این غرفه به آن غرفه میزنند.
کم کم معنی "کاهش استقبال" که معاون فرهنگی ارشاد استان در مصاحبهی روز گذشتهای که با او داشتم مطرح میکرد، داشت دستگیرم میشد! و من که امروز برای دیدن این کاهش استقبال و علت آن به نمایشگاه آمده بودم، اصلا استقبالی ندیدم...
برای اطمینان از وضعیتی که میدیدم سراغ چند ناشر رفتم تا وضعیت نمایشگاه و چرایی این همه خلوتی را از آنها جویا شوم...
خانم شاهآبادی دَمق روی صندلی تکیه داده و وقتی سراغش میروم به داخل غرفه دعوتم میکند، از وضعیت نمایشگاه و استقبال که میپرسم لبخند تلخی میزند و با نگاهش به سمت راهروی خلوت روبرویمان، سوالم را جواب می دهد: اصلا کسی از اینجا رد نمیشود و اصلا پرنده اینجا پر نمیزند.
ما (انتشارات کوثر) چهار سال است که در نمایشگاه کتاب کرمانشاه غرفه داریم، اما هیچ سالی مثل امسال نبوده، دوسال پیش خیلی استقبال خوب بود، اما پارسال کمتر شد و امسال هم که کسی اصلا پر نمیزند.
علت این همه خلوتی را که میپرسم میگوید: به نظر من تبلیغات امسال خیلی کم بود و من که خودم از سطح شهر عبور کردم تنها یک بنر نمایشگاه را دیدم.
سالهای قبل تبلیغات خوب بود و جمعیت زیادی به نمایشگاه میآمد و حتی افرادی هم که قصد خرید نداشتند این همه جمعیت را که میدیدند ناخودآگاه آنها هم کتاب میخریدند، اما امسال که فقط سه روز تا پایان نمایشگاه مانده پرنده هم پر نمیزند.
شاهآبادی یک علت دیگر را هم در کنار تبلیغات اندک برای خلوتی نمایشگاه مطرح میکند و آن رونق استفاده از شبکههای مجازی است و میگوید به نظر من یک علت دیگر خلوتی نمایشگاه شاید بحث استفاده از فضای مجازی و اینترنت باشد چون من که خودم اطرافیان و دوستانم را میبینم، که سالهای گذشته هر شب قبل از خواب کتاب میخواندند، اما حالا فقط سرشان به وایبر و تلگرام گرم است.
...از خانم شاه آبادی خداحافظی میکنم و سراغ محمد حسین دهقان از انتشارات "جامی" از تهران میروم که شش سال است در نمایشگاه کتاب کرمانشاه حضور دارد و معتقد است: کرمانشاه در دورههای قبلی یکی از بهترین استانها برای نمایشگاه کتاب بوده است.
از میزان استقبال که میپرسم سریع می گوید: خیلی افتضاحه! و ادامه میدهد امسال خیلی مردم کم استقبال کردند و شاید راحت 70 درصدی کاهش استقبال از نمایشگاه را داشته باشیم.
او میگوید: آنقدر امسال استقبال کم بود که همین تعدادی هم از مردم کرمانشاه که به نمایشگاه میآمدند خودشان از این خلوتی و سردی نمایشگاه تعجب میکردند.
دهقان ادامه میدهد: سالهای گذشته کرمانشاه جزو بهترین استانها برای برگزاری نمایشگاه بود، اما امسال تبلغیات آنچنانی در سطح شهر برای نمایشگاه صورت نگرفت و همین باعث شد نمایشگاه اینقدر خلوت باشد.
... به سراغ ناشر دیگر میروم اما در گذرم از راهرو، صدای سخنرانی که از غرفه شیشهای مخصوص برگزاری نشستهای تخصصی نمایشگاه میآید توجهم را جلب میکند...
به داخل غرفه که نگاه میکنم فقط ردیف به ردیف صندلی کنار هم نشستهاند! و کسی نیست و من متحیر به سخنران نشست نگاه میکنم که برای چه کسی صحبت میکند که وجود سه دانشآموز در یکی از ردیفها تا حدی از تعجب و تحیرم کم میکند!
سخنران را با بحث داغ و جذابش ترک میکنم! و به سراغ ناشری میروم که سه غرفه را در یک غرفه تجمیع کرده، اما جلوی غرفه بزرگش مثل همه غرفههای دیگر کسی نیست.
رضا مرادی از انتشارات امیر کبیر پای ثابت تمام یازده نمایشگاه کتاب کرمانشاه بوده و به تعبیر خودش این نمایشگاه یازدهم مظلوم ترین نمایشگاه کتاب کرمانشاه بوده است.
مرادی میگوید: من تمام نمایشگاههای کتاب کرمانشاه را آمدهام و همیشه استقبال بسیار خوب بوده، اما امسال به جرات میتوانم بگویم 20 درصد جمعیت سالهای قبل هم به نمایشگاه نیامدند.
او هم مثل بقیه ناشران اطلاع رسانی و تبلیغات اندک را عامل اصلی خلوتی نمایشگاه کتاب کرمانشاه میداند و میگوید: امسال مثل اینکه نه شهرداری و نه استانداری با اداره ارشاد همکاری نکردند و اصلا تبلیغات خوب نبود.
مرادی ادامه میدهد: برای برپایی هرچه بهتر نمایشگاه کتاب همه دستگاهها و نهادها باید باشند، اما امسال گویا کسی همکاری نکرده است.
این ناشر کهنه کار مسئله مبلغ بن کتاب را هم یادآور میشود و میگوید: 17 سال پیش بن کتاب برای دکترا 50 هزار تومان بود و امسال هم بعد از این همه سال و با این همه تورم باز هم 50 هزار تومان است که این هم به جای خود در استقبال اندک از نمایشگاه بی تاثیر نیست.
... سردی نمایشگاه و سنگینی نگاه غرفه داران انگیزه گشتن بیشتر در بین غرفهها را از من هم میگیرد و بیرون آمدم تا نمایشگاه کتاب کرمانشاه را در خلوت خودش تنها بگذارم...
خلوتی که میدانم نتایج خطرناکی برای ما و جامعهمان دارد و هرچقدر که متولیان فرهنگی کشورمان اجازه دهند این خلوت به درازا بکشد باید به همان میزان منتظر فاجعه در همه حوزهها و یا حداقل در حوزه تفکر جامعه بود...
گزارش از: ایسنا منطقه کرمانشاه
نظرات