ممانعت از برگزاری کنسرت قانونی است یا سلیقگی؟

حیات غرب - تنش‌ها و مشكلات ايجاد شده در برگزاري كنسرت‌هاي موسيقي طي ماه‌هاي اخير و عدم تبعيت برخي نهادها از قانون و بروز دخالت‌ها و رفتارهاي خودسرانه در اين باب، واكنش نمايندگان مجلس را نيز برانگيخته است. معضلات پيرامون حوزه موسيقي و برگزاري كنسرت‌ها در كشور به كلاف سردرگمي تبديل شده است و قوانين حاكم نيز به دلايل متعددي، ظاهرا فصل‌الخطاب تصميم‌گيري‌ها محسوب نمي‌شوند. درواقع رفتارهاي سليقه‌اي و مداخله‌هاي افراد غيرمرتبط و غيرمسئول، تنش‌ها و آسيب‌هايي را هم براي جامعه موسيقي و علاقه‌مندان اين عرصه به دنبال داشته است. در چنين شرايطي، وزير ارشاد در اقدامي كه مخالفت‌هاي بسياري به دنبال داشت اعلام كرد:«براي حفظ حرمت شهر مشهد از برگزاري كنسرت در اين شهر صرف نظر مي‌كنيم.» اما سخنگوي او در پاسخ به سوال خبرنگاران كه چرا وزير از حق قانوني وزراتخانه خود به اين راحتي عقب‌نشيني كرده و در مقابل بي‌قانوني‌ها نمي‌ايستد، مي‌گويد:«اين تصميم تنها براي حفظ حرمت حريم امام رضا (ع) بوده و دليل آن كوتاه آمدن يا كم آوردن در مقابل مخالفان نيست.» با اين وجود رئيس‌جمهور نقد مستقيم و جدي به اين عملكرد وزير ارشاد وارد كرده و گفته است وزير بايد مدافع قانون باشد و در مقابل دخالت‌ها كوتاه نيايد. نمايندگان مجلس نسبت به موضوعات پيش‌آمده پيرامون برگزاري كنسرت‌ها، واكنش‌هاي متفاوت، آسيب‌شناسانه و پيگيرانه‌اي جهت حل اين معضل ارائه داده‌اند. علي مطهري، مسعود پزشكيان، محمدرضا عارف، محمدعلي وكيلي، عليرضا ابراهيمي، احسان قاضي‌زاده، محمداسماعيل سعيدي، احد آزادي‌خواه، احمد مازني و طيبه سياوشي شاه‌عنايتي هريك مباحث پيرامون مشكلات عرصه موسيقي و خلل‌هاي ايجاد شده در برگزاري كنسرت‌ها را طي چند ماه اخير در گفت‌وگو با خبرنگار خانه به شرح زير مورد بررسي قرار دادند.

اداره كشور، فدرالي نيست

علي مطهري درباره اظهارات اخير امام جمعه مشهد نسبت به اجراي كنسرت‌ها در استان خراسان رضوي، گفت: درباره اجراي كنسرت‌ها در استان‌هاي مختلف نبايد تفاوت قائل شد، زيرا كشور كه حكومت فدرالي نيست و اين‌گونه نيست كه بگوييم خراسان رضوي داراي خودمختاري است و قوانين خاصي بر آنجا حكومت مي‌كند. نماينده مردم تهران ادامه داد: اين كار و نظر، غلط و نادرست است و وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي هم نبايد زيربار اين موضوع مي‌رفت. نايب‌رئيس مجلس درباره اظهاراتي پيرامون حريم امام رضا (ع) درباره اجراي كنسرت‌ها تاكيد كرد: چيزي به نام حريم امام رضا (ع) وجود ندارد.

لغو سليقه‌اي كنسرت‌ها سبب هرج‌و‌مرج مي‌شود

محمدرضا عارف نيز درباره لغو كنسرت‌هاي مجوزدار در برخي شهرها گفت: اينكه در يك استان كنسرتي برگزار نشود و در ديگري بتواند مجوز اجرا بگيرد، نشان مي‌دهد يك سياست روشن در اين زمينه وجود ندارد؛ لذا در حوزه فرهنگ مهم اين است كه راهبردها و جهت‌گيري‌ها مشخص شود و قانوني شفاف وجود داشته باشد. نماينده مردم تهران افزود: آنچه از دولت و مجلس انتظار مي‌رود اين است كه در اين زمينه، سياست‌گذاري شفاف وجود داشته باشد. عارف تاكيد كرد: نتيجه برخورد سليقه‌اي، دور شدن جوانان از فرهنگ بومي و اسلامي و رو آوردن به شبكه‌هاي خارجي و ايجاد هرج و مرج در كشور است. نماينده مردم تهران در مجلس با تاكيد بر اينكه بايد مساله موسيقي و كنسرت‌ها در كشور حل شود، افزود: مردم، جوانان و هنرمندان كشور بايد تكليف خودشان را بدانند زيرا بدترين حالت بلاتكليفي و برخورد سليقه‌اي است كه متاسفانه امروز در حوزه موسيقي با برخورد سليقه‌اي مواجه هستيم .

هيچ نهادي حق تعرض سليقه‌اي به كنسرت‌هاي مجوزدار را ندارد

مسعود پزشكيان با اشاره به لغو كنسرت‌هاي مجوزدار موسيقي، گفت: اگر مجوز اجراي يك اثر هنري اعم از موسيقي يا تئاتر توسط دستگاه مربوطه داده شده باشد، هيچ نهاد و دستگاهي نمي‌تواند به صورت سليقه‌اي به اين مجوز تعرض كند چراكه اين تعرض به معناي رفتار خلاف قانون، شرع و دستورات مقام معظم رهبري است، درواقع نمي‌شود اگر افرادي خلاف قانون عمل كردند، انگ خلاف شرع نيز به آنها چسباند اما اگر برخي ديگر از قانون تخطي كنند، به معناي خلاف شرع و نظرات رهبري نباشد! نماينده مردم تبريز با بيان اينكه تمام فرمايشات مقام معظم رهبري در اين راستا بوده كه همه پايبند قانون باشند، افزود: افراد با چنين خودسري‌ها و قانون‌شكني‌ها و اعمال سليقه شخصي پا بر رهنمودها، سياست‌ها و تاكيدات بزرگان ما گذاشته‌اند.

اعتبار نداشتن مجوزهاي وزارت فرهنگ در شأن اين وزارتخانه نيست

سيداحسان قاضي‌زاده با اشاره به انفعال و عدم حمايت جدي وزارت ارشاد اسلامي از مجوزهاي صادره براي آثار سينمايي، كنسرت‌هاي موسيقي و... گفت: وزارت فرهنگ براي برخورداري مجوزهاي خود از ثبات بيشتر، بايد اركان مختلف را در شوراهاي تصميم‌گيري دخيل كند چراكه براي يك نهاد دولتي مناسب و پسنديده نيست كه تصميماتش از هيچ ضريب نفوذي برخوردار نباشد به‌همين دليل بايد براي تقويت مجوزهاي خود از حضور كارشناسان دستگاه‌هاي مهم ديگر نيز بهره ببرد. نماينده مردم فريمان با بيان اينكه تصميمات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي عميق و كاربردي نيست، افزود: مسئولان اين وزارتخانه بايد در شوراهاي صدور مجوز ساخت و اكران از نخبگان حوزه‌هاي مرتبط با مسائل اجتماعي نيز دعوت كند تا تصميم‌گيري‌ها از قوام بيشتري برخوردار شوند.

آسيب‌شناسي دلايل لغو كنسرت‌ها

احد آزادي‌خواه هم به بررسي‌هايي كه درباره مشكلات و معضلاتي كه پيرامون كنسرت‌ها در كميسيون فرهنگي شده اشاره كرد و گفت: بايد تعاملي ميان كميسيون فرهنگي مجلس و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در حوزه تقنين و نظارت براي تسهيل كارها صورت گيرد. نماينده مردم ملاير در مجلس ادامه داد: وزير فرهنگ بايد نوع رويكرد و برنامه‌هاي خود را در حوزه‌هاي موسيقي، تئاتر و سينما مشخص كند؛ مجلس خواهان تسهيل در كار هنرمندان سينمايي و موسيقي شدند، همچنين بايد موانع پيش‌روي اهالي موسيقي و سينما چه در حوزه وزارتخانه و خارج از آن از سوي وزير و مديران وي مورد بررسي‌هاي مجدد قرار گيرد و كارهاي نكرده را دنبال كنند.

اضافه کردن نظر

کد امنیتی
تازه سازی