طرحِ درس معلم ؛ موضوعی با اهمیت ولی فراموش شده !

حیات غرب - کلاس داری مثل هر موضوع دیگر، فن است و حتما هر حرفه و فنی ، اقتضائاتی دارد. یک خیاط، یک درودگر، یک فلز کار و هر حرفه دیگر، قبل از شروع به کار ، نمی تواند ابزار کارش را به کارگیرد . یک معلم هم نمی تواند بدون توجه به تعطیلات و برنامه های غیر منتظرهِ دیگر ، تخته گازِˏ درس را بگیرد و بدون طرح و برنامه ،کار خود را پیش ببرد .

یک معلمِ مجرب باید بتواند مطالب درسی و جلساتی که مورد نیاز است، پیش بینی و اعلام نماید . معلمِ مجرب حتما می داند که تنها حجم کتاب نیست که باید به اتمام برسد. برخی از مطالب نیاز به کار و تحقیق دارند .

مهم اینست که کلاس برای معلم مُستمسکی است که معلم را قادر به انتقال ابعاد دیگر زندگی می نماید .

معلمِ تعلیم دیده و آشنا به کار، باید قادر باشد این توانمندی ها را به شاگردانش انتقال دهد. ارزیابی کارِ دانش آموز باید در این زمان بندی بگنجد. هر کجای کار که مورد غفلت گذاشته شود ، موجب بروز لَنگی در نتیجه کار معلم خواهد شد. متون حاشیه ای و معرفی آنها به دانش آموزان، بر عهده معلم است.

معلم نباید خود را تنها معلم یک درس بشناسد. معلم باید بتواند خود را و طرحِ درس را در ترازویِ ارزیابی قرار دهد. اگر معلم نتواند خود را مورد ارزیابی قرار دهد، دانش آموز و اولیای او، این مهم را انجام خواهند داد.

بی تردید به گواهی کسانی که تجربه ارائه طرح درس را دارند ، موفقیتِ معلم چندین برابر خواهد شد. همان طور که زمانِ 90 دقیقه ایِ یک کلاس هم باید مورد طراحی قرار گیرد و نباید یک جلسه درس، همه اش درس دادن باشد. ملاحظه تکالیف دانش آموزان، تعیین تکلیف برای جلسه بعد، پرسش و حتی جاهایی که ضرورت دیده می شود، تغییر ذائقهِ کلاس، باید مد نظر باشند.

به نظر می رسد بهتر است معلم در اولین جلسه، برنامه طول سال را تحت عنوان طرح ˏدرس به دانش آموزان اعلام نماید و در خلالِ سال هم چند نوبت آنها را یاد آوری کرده و عملکردِ جلسات گذشته را مورد ارزیابی قرار دهد. معلم باید خود را موظف بداند برای معرفی متون حاشیه ای با وسواس دریافتنِ این متون، همت نموده و وقت بگذارد.

حل المسائل و نظایر اینها، حتما جنبه متون حاشیه ای ندارند و دانش آموز را اتکایی می کند که نتیجه آن بروز تنبلی است. دانش آموز باید قدرت خلاقیت داشته باشد و این معلم است که می تواند این قدرت را خلق نماید.

اگر خود ˏمعلم قدرت ˏخلاقیت را نداشته باشد ، چطور می تواند انتظار آن را از دانش آموز داشته باشد!

طرح درس باید تمام این ابعادِ معلمی را در برگیرد. در عین حال طرحِ درس به معلم فرصت خواهد داد که بر کارش اشراف دو چندان داشته باشد، به طوری که  بتواند همه ي روش های قابل ˏپیاده شدن را اعمال نماید . فرصت برای مطالعه آزادِ کلاس از نکاتی است که باید مورد توجه در طرحِ درس باشد . فرصت دادن به دانش آموز و مشارکت او در زمان کلاسِ درس، بر عهده معلمِ صاحبِ قدرت است ، نباید از آن غافل بود.

اضافه کردن نظر

کد امنیتی
تازه سازی