کنگره "میرزا حسن کرمانشاهی" در کرمانشاه برگزار می‌شود

حیات غرب - نشست علمی بررسی ویژگی‌های شخصیتی و علمی فیلسوف برجسته معاصر آیت‌الله میرزاحسن کرمانشاهی معروف به "خاتم الحکما المشائین" همزمان با صدمین سال وفات ایشان، با حضور جمعی از اساتید، انديشمندان و دانشجویان کرمانشاهی، (16 آبان) در محل تالار وحدت کرمانشاه برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ایسنا منطقه کرمانشاه، ابراهیم رحیمی‌زنگنه مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه در این مراسم، کرمانشاه را استانی عالم‌پرور عنوان کرد و افزود: کرمانشاه شهری با هویت تاریخی و فرهنگی عمیق است، اما متاسفانه این هویت همواره در طول تاریخ مهجور و ناشناخته مانده است.

رحیمی زنگنه تصریح کرد: ما در استان بزرگان بسیاری داریم، اما متاسفانه بیشتر آنها از جمله شخصیت برجسته‌ای مانند میرزا حسن کرمانشاهی با همه کارهای بزرگی که انجام داده‌اند، در شهر و دیار خود و بویژه در میان نسل جوان ناشناخته مانده‌اند.

وی تصریح کرد: اگر به این غفلت خود ادامه دهیم و از پرداختن به هویت فرهنگی و تاریخی خود غافل شویم، قطعا نمی‌توانیم انتظار توسعه فرهنگی داشته باشیم.

رحیمی زنگنه گفت: این نشست مقدمه‌ای است تا بتوانیم در آینده‌ای نزدیک کنگره "میرزا حسن کرمانشاهی" را در استان برگزار کرده و ابعاد شخصیتی و عملی این فیلسوف برجسته را بیش از پیش به همگان معرفی کنیم.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه در ادامه به معرفی شخصیت بزرگ میرزا حسن کرمانشاهی پرداخت و افزود: این بزرگوار ملقب به "آخر الحکما المشائین" بوده‌ و ایشان را حکیم می‌دانستند و حکیم زمانی به فردی اطلاق می‌شود که در همه علوم زمانه خود تبحر داشته باشد.

رحیمی‌زنگنه کثرت علم و دانش، شاگردپروری و روحیه زهد و تقوا را سه خصلت برجسته این حکیم بزرگ عنوان کرد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه به توصیفات سیدجلال الدین آشتیانی بزرگترین فیلسوف مشائی معاصر در وصف میرزا حسن کرمانشاهی اشاره کرد وافزود: ایشان در پاورقی شرح بر "زاد المسافر" می‌نویسد که آقا میرزا حسن کرمانشاهی از بزرگترین فلاسفه مشائی در اعصار اخیر است که در حکمت ذوقی و فلسفه به سبک ملاصدرا و عرفانیات به سبک محیی الدین و اتباع او صاحب حظی وافر و در علوم ریاضی و طب متداول قدیم، استاد و در تدریس بعضی از مباحث اسفار مانند جواهر و اعراض و سفر نفس این کتاب بی‌‎نظیر بود.

وی تصریح کرد: همچنین این فیلسوف بزرگ در شعر و شاعری نیز تبحر داشته و قصیده‌ای در وصف امام حسین(ع) سروده که در یکی از کتاب‌های کتابخانه آیت‌الله گلپایگانی در قم موجود است که سراینده آن را میرزا حسن کرمانشاهی دانسته‌اند.

میرزا حسن کرمانشاهی در سال 1250 هجری قمری در کرمانشاه متولد شد و دوران کودکی و نوجوانی را در کرمانشاه گذراند و دانش‌های مقدماتی را نیز در همین دیار فرا گرفت و سپس به تهران مهاجرت کرد.

دیری نپایید که مدارج علمی را در تهران طی نمود و به مرتبه استادی رسید. مراتب علمی او به گونه‌ای بود که در تدریس پاره‌ای از علوم بی‌نظیر بود.

این فیلسوف بزرگ شاگردان بسیاری داشت که از جمله آنها می‌توان به میرزا احمد آشتیانی، آقا میرزا مهدی آشتیانی، آقا شیخ محمود مفید، آقا بزرگ حکیم شهید رضوی، سید ابوالحسن قزوینی، ابوالحسن میرزای قاجار حیرت، مرحوم حسینقلی خان مستعان و فاضل بن حسین بن حسن لنکرانی اشاره کرد.

این دانشمند عالیقدر در سال 1336 هجری قمری در تهران چشم از دنیا فروبست و قناعت او به حقوق اندک تدریس و چشم پوشی او از مال دنیا به حدی بود که پس از وفاتشان آقا میرزا مهدی آشتیانی که از شاگردان او بود، عهده‌دار هزینه کفن و دفن وی شد.

اضافه کردن نظر

کد امنیتی
تازه سازی