حیات غرب - وزارت آموزش و پرورش را باید رکورددار تغییرات گستردهی بدون تمهیدات کارشناسی دقیق و مناسب دانست که هر سال به بهانه اجرای یک طرح آموزشی که معمولا کپی ناقص یک طرح اجرا شده در کشورهای اروپایی یا آسیای شرقی است، دست به اجرای بخشنامههای متعدد و مختلف میزند و نهایتا یکی دو سال بعد، شیوه قبلی را لغو کرده و قالبی جدید برای دانشآموزان و معلمان درنظر میگیرد.
پس از تغییرات گسترده در متون کتابهای درسی و همچنین تغییرات اساسی در نظام مقاطع تحصیلی که باعث سردرگمی فراوان دانشآموزان، خانوادهها و معلمان شد، در جدیدترین بخشنامه اعلامی از سوی وزارت آموزش و پرورش، قرار است تا سال آینده روزهای پنجشنبه نیز دانشآموزان به مدرسه بروند؛ با این تبصره که اولا بدون کیف و کتاب در کلاس درس حاضر خواهند شد و همچنین برای این حضور باید هزینه پرداخت شود!
علی اصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش چند روز پیش به طرحی اشاره کرد که از سال تحصیلی پیش رو اجرا می شود و بر مبنای آن فرم هایی در اختیار اولیای دانش آموزان قرار می گیرد تا آنها انتخاب کنند آیا مایل به استفاده از امکانات مدرسه در روز پنجشنبه هستند یا نه و در صورت تمایل باید هزینه های موردنظر را پرداخت کنند. در واقع نکته مهم در گفته های وزیر، اختیاری بودن استفاده از برنامه های روز پنجشنبه مدارس و همچنین پرداخت پول بابت آنهاست؛ یعنی دو نکته قابل تامل که ظرایفی را در خود دارد. با این حال اطلاعاتی که درباره این طرح در دست است چیزی بیش از این نیست.
فانی تنها با اشارهای مختصر به فعالیتهای طراحی شده برای روزهای پنجشنبه عنوان کرد: یکی از خلاءهای نظام آموزشی این است که نظام فقط آموزشی است و کمتر به مهارتهای زندگی و آشنایی دانشآموزان با سبک زندگی اسلامی و ایرانی میپردازد که از همان ابتدای ورودم به آموزش و پرورش گفتم ظرفیتی مثل پنجشنبه را داریم که از آن استفاده نمیشود و قرار بود روزهای پنجشنبه فعالیتهای فوق برنامه پیشبینی شود یعنی مهارتهای زندگی آموختن برای زیستن و آموختن برای با دیگران زیستن را آموزش دهیم که در این خصوص دستور داده شد تا معاونت پرورشی، تربیت بدنی و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با هم یک بسته آموزشی را برای پنجشنبههای دانشآموزان تهیه کنند و یک روز بدون کیف و کتاب طراحی شده است که برای سال تحصیلی 93 _ 94 به طور آزمایشی و اختیاری اولیا میتوانند دانشآموزان خود را در یک مدرسه ثبتنام کنند و هزینه کلاسهای فوق برنامه آن را بپردازند یعنی روز پنجشنبه با هزینه اولیا و به طور داوطلب مدرسه باز است و در کنار اجرای آزمایشی این طرح ارزیابیهای لازم صورت میگیرد تا نقاط ضعف آن استخراج شده تا در سالهای بعد جبران شود و فکر میکنم تصمیمی مناسب با فارس و نیاز مردم باشد.
این موضوع که اگر مدارس در روزهای پنجشنبه دایر باشند، قرار است چه برنامه هایی را دنبال کنند، مساله ای است که مسئولان آموزش و پرورش فعلا درباره آن سکوت کرده اند. برای همین نمی شود قضاوت کرد چه برنامه هایی برای دانش آموزان متقاضی در نظر گرفته شده است، اما چون ریاست کمیته پیگیری این موضوع به معاون فرهنگی و پرورشی آموزش و پرورش سپرده شده می توان حدس زد که برنامه های روز پنجشنبه بیشتر صبغه پرورشی و تربیتی خواهد داشت.
اما وضعیت معلمان در این شرایط چگونه خواهد بود؟ پاسخ به این سوال، تنها بخشی از مرثیهای است که باید بر حال و روز آموزش و پرورش کشور خواند. معلمانی که پس از چند ماه فعالیت طاقتفرسا و همراهی با دانشآموزان در شرایط محیطی معمولا غیراستاندارد، آماده استراحت پس از ایام امتحانات بودند، اکنون و در روزهای خردادماه که مدارس ابتدایی رسما تعطیل هستند نیز به مدرسه میروند تا برای طرحی که قرار است سال آینده برگزار شود، آموز ببینند اما چه آموزشی؟
بنابر گزارش خبرنگار رجا از برخی مدارس منطقه چهار آموزش و پرورش تهران، هنوز هیچ نیرویی برای آموزش و تعلیم معلمان تدارک دیده نشده و عملا معلمان بدون هیچ دلیلی به مدارس میروند و چند ساعت را به بطالت میگذرانند و نهایت هم به خانه برمیگردند!
ایجاد مزاحمت برای معلمان، کاستن از زمان تعطیلات رسمی آنان، عدم بازده مناسب جلسات آموزشی و همچنین، سردرگم بودن خانوادهها و دانشآموزان، تاکنون تنها دستاورد این طرح خاص و ویژه بوده است که موجب ناراحتی بسیاری از فرهنگیان کشور شده است و با اعتراضات فراوانی از سوی آنان روبرو شده است و به نظر میرسد هر چه سریعتر باید فکری به حال آن شود تا بیش از این موجبات نارضایتی فرهنگیان کشور فراهم نشود.
نظرات
محمد میم و حا ء و میم و دال است / تدارک بخش عدل و اعتدال است
سالروز مبعث پیام آور صلح و دوستی حضرت محمد (ص) را به شما تبریک و تهنیت عرض میکنم.