حیات غرب - رضا منتظریانی – به منظور ایران شناسی علمی و استحکام پایه های هویت ملی ، بنیاد ایران شناسی با چهار رویکرد 1 – ایران فرهنگی و تاریخی 2 – ایران زبانی 3 – ایران جغرافیایی 4 – ایران در تعاملات جهانی تاسیس شد .
در همین راستا چون فرهیختگان و مردم استان های مختلف نسبت به معرفی فرهنگ،آیین ، سنن و هنر اقوام استانهای خود علاقه نشان داده اند ، بنیاد ایران شناسی در اساسنامه خود شعبه استانی را پیش بینی کرده است .
هیئت امنای استانها متشکل از 12 عضو است 1 – استاندار بعنوان ریاست 2 – امام جمعه در صورت تمایل 3 – یکنفراز هیئت امنای بنیاد ایرانیان 4 – رئیس دانشگاه استان 5 – مدیر کل صدا و سیما 6 – مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی 7 – مدیر کل میراث فرهنگی 8 – مدیر کل آموزش و پرورش 9 – سه تن ازشخصیتهای فرهنگی و دانشگاهی .
یکی از استانهایی که از ابتدای تاسیس بنیاد ایرانیان همکاری مستمر و ویژه ای با بنیاد داشته و همواره برای تاسیس شعبه استانی تلاش داشته استان کرمانشاه می باشد .
شعبه کرمانشاه به منظور معرفی تاریخ ، فرهنگ و هنر این دیار کهن با تلاش ها و پیگیری های مستمر دکتر سید ضیاالدین خرمشاهی مجوز تاسیس گرفت و فعالیت خود را آغاز کرد . با توجه به پیشینه درخشان استان کرمانشاه ، این شعبه در برنامه های کوتاه مدت میان مدت و بلند مدت اهداف بزرگی را برای خود ترسیم کرده است . یکی از اهداف بلند مدت این شعبه تثبیت استان و شهر کرمانشاه بعنوان پایتخت فرهنگی کردستانات است .به همین منظور در اهداف کوتاه مدت خود همایش بزرگ بین المللی((کردی، زبان ایرانی )) را در دستور کار دارد .
با توجه به اینکه دولت ترکیه هنوز کردهای مقیم آن کشور را ترک های کوه نشین می نامند . ولی اخیرا قصد سرقت زبان کردی را داشته و به یونسکو پیشنهاد داده است زبان کردی بعنوان زبان عثمانی ثبت شود . لذا برای پیشگیری از تصاحب این میراث عظیم ملی توسط بیگانگان ضرورت تشکیل این همایش ها بیشتر می شود .
اولین جلسه هیئت امنای بنیاد ایران شناسی شعبه کرمانشاه در سال 93 در روز پنج شنبه 29 خرداد ماه در استانداری با حضور آزرمی معاونت استانداری به نیابت از استاندار، دکتر خرمشاهی ، دکتر رحیمی مدیر کل ارشاد اسلامی ، محبی مدیر کل آموزش و پرورش ، رحیمی مدیر کل صدا و سیما ، قربانی شهردار کرمانشاه ، دکتر رادفر ، دکتر مالمیر و خانم دکتر رئوفی تشکیل شد . یکی از مباحث دستور جلسه ((برگزاری همایش بین المللی کردی ، زبان ایرانی)) بود .
این همایش بین المللی قرار است در 22 و 23 مهر ماه سال جاری در کرمانشاه و محل کاروانسرای شاه عباسی بیستون و یا هتل پارسیان کرمانشاه برگزار شود . همایش 500 شرکت کننده خواهد داشت که 30 نفرمهمان خارجی و 200 مهمان داخلی و مابقی سهم استان کرمانشاه خواهد بود.
در ابتدای جلسه دکتر سید ضیاالدین خرمشاهی ضمن تشریح روند فعالیت این شعبه و اهداف و برنامه ها در خصوص این همایش گفت :هریک از شعب می توانند پیشنهادات خود را به هیئت امنای بنیاد ایران شناسی ارائه دهند . پس از بحث در شورای عالی پژو هشی و تصویب هیئت امنا قابلیت اجرا پیدا می کند . خوشبختانه شعبه کرمانشاه 3 پیشنها د به بنیاد ارائه داده و چون از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده قابلیت اجرا یی پیدا کرده است.
وی در خصوص عنصر اصلی زبان که مایه وحدت است گفت :زبان کردی بعنوان پیوند دهنده فرهنگ ها در حال انقراض و سرقت است .خواستگاه زبان کردی سرزمین ایران است .کرد ها تنها نژادی هستند که برای اثبات ایرانی بودن خود نیاز به هیچ دلیلی ندارند.بنا به تعبیر بزرگان هر کردی هر کجای دنیا باشد ایرانی است.با توجه به پیشینه تاریخی زبان کردی در ایران متاسفانه شاهد هستیم کشور ترکیه مدعی تولیت زبان کردی شده است و از یونسکو تقاضای بودجه دارد تا از انقراض زبان کردی جلوگیری کند .
ایشان در خصوص مقابله با این جریان و احیای زبان کردی گفت :با توجه به این حساسیت ها شعبه کرمانشاه پیشنهاد احیای زبان کردی را ارائه داد و مورد استقبال قرار گرفت و یکشنبه هر هفته دبیر خانه بنیاد ایرانیان در تهران جلسه هفتگی در این خصوص دارد. احیای زبان کردی سه بخش دارد که اولین بخش آن برگزاری همایش بین المللی ((زبان کردی، زبان ایرانی ))است . برای این همایش اهدافی ترسیم شده که می توان به 1- حفظ قوت و اصالت زبان کردی بعنوان یکی از ارکان هویت ملی و زبان دوم ایرانیان 2- رواج زبان کردی و گسترش حوزه و قلمروآن در داخل و خارج کشور 3 – ایجاد نشاط و بالندگی در زبان کردی 4 – جلوگیری از انقراض زبان کردی 5 – پیشگیری از تصاحب این میراث عظیم ملی توسط اشاره کرد .
همچنین در این جلسه هر کدام از اعضاء نقطه نظرات خود را ارائه نمودند آقای رحیمی مدیر کل ارشاد در زمینه فرا خوانی استانی در خصوص ارسال مقاله و همچنین سهم استان اشاره داشتند که دکتر خرمشاهی اعلام نمودند سهم استان بسیار مطلوب و بیش از 200 نفر است و درخصوص اخذ مقالات اقدامات لازم صورت گرفته است. مدیر کل صداو سیما به موقعیت ویژه و امنیتی عراق و سوریه اشاره داشتند که ممکن است تعابیر متفاوتی از همایش گیرد که با مسائل امنیتی منافات داشته باشد . مهندس آزرمی گفت از دید مسائل امنیتی که در حیطه کاری ما می باشد اعلام می کنیم خوشبختانه هیچگونه مشکل امنیتی با همسایگان وجود ندارد و این همایش هیچگونه تضادی با مسائل امنیتی ندارد .
در پایا ن مقررشد برای مقدمات اجرایی همایش و همچنین شرح وظایف اعضاء جلسه بعدی با حضور استاندار کرمانشاه برگزار گردد. استاندار کرمانشاه بعنوان رئیس هیئت امنا بعلت بازدید از شهر قصر شیرین و گیلانغرب نتوانسته بود در اولین جلسه حضور داشته باشد . نیابت ومسئولیت را به معاونت استانداری آقای آزرمی واگذار کرده بود .
نظرات