حزب اعتدال و اصلاح‌طلبان رقيب هم نيستند

هستي قاسمي: امروز جريان تحول‌خواهي و دموكراسي در همه لايه‌هاي نظام و كشور نفوذ پيدا كرده است و مردم به اين باور مهم رسيده‌اند كه اصلاح امور و برطرف کردن مشكلات و رفع چالش‌هاي موجود در مسائل اجتماعي، اقتصادي، سياسي و... نيازمند به برآمدن مجلسي معتدل و دغدغه‌مند و علاوه بر آن همراه و همگام با دولت است. از اين روي برآمدن مجلسي فراجناحي و پارلماني كه چالش‌ها و آسيب‌هاي موجود در كشور را دريابد بيش از پيش اين روز‌ها مورد توجه جدي دلسوزان و بزرگان شاخص نظام قرار گرفته است. بزرگان منتسب به جريان اصلاح‌طلب معتقدند بسيار مهم است مجلسي روي كار بيايد كه همگام و موازي با دولت اعتدال و اميد در يك خط مستقيم رو به جلو حركت كند، چرا كه يكي از مسائل پرچالش و نگران‌كننده در مجلس نهم ناهماهنگي آن در بسياري از موارد با دولت يازدهم بوده است. ناهماهنگي و بعضا نگاه‌هاي افراطي به مسائل كشور در چند سال اخير آسيب‌هایی در پی داشته است. از اين رو فعالان سياسي، احزاب جريان اصلاح‌طلب و معتدل، نخبگان سياسي و دانشگاهي و از همه مهم‌تر ملت ايران بايد تلاش و تمركزشان بر اين باشد كه مجلسي مبرا از تندرويي را برگزينند تا با وحدت و هماهنگي بيشتر مجلس آتي و دولت يازدهم بر تحقق اهداف برنامه پنجم توسعه و مسائل ديگر و مهم كشور تمركز كنند. آنچه در ادامه از نظر مي‌گذرانيد گفتگو با رسول منتجب‌نيا اصلاح‌طلب و قائم‌مقام و يكي از اعضاي موسس حزب اعتماد ملي پيرامون اهميت انتخابات پيش روي مجلس شوراي اسلامي و خبرگان رهبري، وضعيت كنوني اصلاح‌طلبان و گمانه‌زني‌هايي راجع‌به جدايي حزب اعتدال و توسعه از اصلاح‌طلبان است. 

 

اهميت انتخابات مجلس خبرگان و مجلس شوراي اسلامي پيش رو براي احزاب و گروه‌هاي سياسي اصلاح‌طلب تا چه اندازه است؟

 انتخابات اين دوره از مجلس خبرگان از حساسيت زيادي براي اصلاح‌طلبان و ميانه‌رو‌ها برخوردار است، لذا همه بايد تلاش كنند افرادي وارد مجلس خبرگان شوند كه معتقد به انقلاب و آرمان‌هاي انقلاب و خط نوراني امام باشند و نسبت به نظام و آينده نظام و ملت دغدغه و نگراني داشته باشند. نبايد افراد تازه به دوران رسيده و افرادي كه درصدد هستند مسير انقلاب را منحرف كنند در مجلس خبرگان وارد شوند. انتخابات مهم بعدي امسال انتخابات مجلس شوراي اسلامي است. انتخابات حساسي است، زيرا مجلس نهم در بسياري از موارد با دولت منتخب مردم هماهنگي ندارد. متاسفانه به دليل كناره‌گيري اصلاح‌طلب‌ها در انتخابات دوره نهم مجلس افرادي وارد مجلس شدند كه تعداد قابل توجهي از آنها انگيزه مردمي ندارند. برخي از افراد تندرو كه با دولت گذشته همراه و هماهنگ بوده‌اند كرسي‌هاي مجلس را در اختيار دارند. اين تندروها جلوی حركت‌هاي دولت سنگ‌اندازي مي‌كنند. لذا مجلس بايد به جايگاه اصلي خود بازگردد. افراد عادل و معتدل بايد وارد مجلس شوند تا مجلس بتواند به جايگاه مهم و حساس خود بازگردد. به همين دليل انتخابات مجلس حساسيت بيشتري پيدا مي‌كند. اگر ساختار مجلس اصلاح نشود فشار به دولت افزايش پيدا خواهد كرد و دولت نمي‌تواند عمر باقي مانده را به سادگي به پايان رساند. علاوه بر اين اگر ساختار مجلس تغيير كند دولت روحاني با راي بالاتر و موفقيت بيشتري مسئوليت رياست‌جمهوري را در دوره بعد برعهده خواهد گرفت. اما اگر ساختار مجلس متحول نشود اين افراد نه تنها براي انتخابات دوره دوازدهم رياست‌جمهوري مشكل‌آفرين خواهند شد بلكه در اين سال‌هاي باقي‌مانده دولت نيز پيش پايش سنگ‌اندازي كرده و مشكل ايجاد مي‌كنند. در نتيجه مردم آسيب‌ديده و خسارت سنگيني به آنها وارد خواهد شد. همه به ساختار مجلس آينده حساس هستند. تندرو‌ها به اين دليل حساس هستند زيرا ممكن است كرسي‌هاي مجلس را از دست بدهند. اصلاح‌طلبان و اصولگرایان معتدل بايد درصدد باشند كه با تلاش خود و كسب راي اكثريت راه ورود تندروها را به مجلس مسدود سازند و به جاي آنها عقلا، خردمندان و دلسوزان وارد مجلس شوند.

وضعيت انسجام را در جبهه اصلاحات در مقايسه با جبهه اصولگرايان چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟

 با سازوكاري كه براي اصلاح‌طلب‌ها به وجود آمده آنها به يك وحدت و انسجام خاص رسيده‌اند. ضروري بود كه سياست‌گذاري‌هاي اصلاح‌طلبان به صورت متمركز انجام شود و كار انتخابات در حوزه‌هاي انتخابيه به احزاب و شخصيت‌هاي موثر منطقه‌اي سپرده شود. قرار بر اين است كه از مركز كسي در مسائل و اقدامات حوزه‌هاي انتخابيه دخالت نكند و مسائل به دست احزاب مردم و شخصيت‌هاي موثر بيفتد. وحدت، انسجام و سياست‌گذاري معقولي در ميان اصلاح‌طلب‌ها به وجود آمده است. اما اصولگرا‌يان‌ همان‌طور كه پيش از اين قابل پيش‌بيني بود هرگز به وحدت و انسجام نخواهند رسيد. شكاف و فاصله‌اي بسيار عميقي ميان اصولگرايان وجود دارد. سران اصولگرا بار‌ها و بار‌ها اعلام كرده‌اند كه با تندروها به هيچ‌وجه نمي‌توانند زير يك چتر قرار بگيرند و وحدت و انسجام داشته باشند. نيروهاي سنتي نمي‌توانند با تندرو‌ها در كنار هم قرار بگيرند؛ زيرا جهت‌گيري آنها كاملا با يكديگر متفاوت است و نمي‌توانند با هواداران دولت گذشته كه‌ سازوكار مشخصي براي خود دارند كنار بيايند. آنها نيز درصدد هستند كه گوی سبقت را از دو جريان اصولگرايي بربايند. بنابراين اصولگرايان يك جريان را تشكيل داده‌اند كه هرگز نمي‌توانند در كنار يكديگر قرار بگيرند. گرچه تلاش مي‌شود كه فاصله ميان اين سه جريان به حداقل برسد اما هرقدر در اين زمينه تلاشي صورت مي‌گيرد فاصله آنها بيشتر و بيشتر مي‌شود. بنابراين در مجموع اصلاح‌طلبان به وحدت دست يافته‌اند و اميدواريم اين وحدت و انسجام حفظ شود ولي اصولگرايان چنين توفيقي را پيدا نكرده و نخواهند كرد.

شوراي عالي اصلاحات تا به امروز چه اندازه توانسته نقش خود را در به وحدت رساندن اصلاح‌طلبلان ایفا كند؟

شوراي عالي اصلاحات طي چند هفته پيش تشكيل شده است. اكنون اين شورا به تقسيم كار و شرح وظايف پرداخته است؛ استان‌ها را بين اعضاي كميته آنها تقسيم كرده‌اند و كميته‌ها اكنون در استان درحال فعاليت هستند. بايد تاكيد شود كه شوراي عالي سياست‌گذاري بيشتر وحدت‌آفرين است، نظارت و سياست‌گذاري عالي را بر عهده دارد و همه به صورت واحد اتفاق نظر دارند كه اقدامات اجرايي در دست احزاب در استان‌ها باشد و تنها در يك مورد استثنا وجود دارد، اگر در يك حوزه انتخابيه اختلاف نظري به وجود‌ آيد، در آن حوزه انتخابيه و در آن استان قابل حل نباشد كميته داوري در آن مكان حاضر خواهد شد و از طريق شيخوخيت سعي خواهد كرد كه اختلاف نظر را به وحدت برساند، اما به هيچ‌وجه حق دخالت در حوزه‌هاي انتخابيه را ندارند‌‌. همان مساله‌اي كه حضرت امام (ره) با شدت و قوت بيان كردند و با آن مخالفت فرمودند. حوزه‌اي نبايد در حوزه ديگر دخالت كند، زيرا اگر تهران بخواهد براي حوزه‌هاي انتخابيه ديگر تصميم‌گيري كند، نوعي قيموميت به وجود خواهد آمد. بنابراين نظر مسئولان اصلاح‌طلب، احزاب و اعضاي شوراي عالي سياست‌گذاري اين است كه كار‌ها به وسيله حوزه‌هاي انتخابيه و احزاب صورت گيرد.

گويا برخي از اعضاي حزب اعتدال و توسعه بر اين عقيده هستند كه بايد به صورت واحد و جدا از اصلاح‌طلبان در انتخابات شركت كنند.

 دولت رسما نمي‌تواند در انتخابات و در ارتباط با كانديدا‌ها موضع‌گيري خاصي داشته باشد. دولت بايد تمام تلاش خود را براي آماده كردن يك فضاي بي‌طرفانه به كار ببرد تا فضا براي رقابت سياسي و حضور گسترده مردم فراهم شود اما هواداران دولت كه حزب اعتدال هم جزوشان است، مصلحت خود را در اين ديده‌اند كه جداگانه وارد انتخابات شوند و اين به مفهوم رقابت آنها با اصلاح‌طلب‌ها نيست، چه‌بسا كانديدا‌ها فاصله چنداني با اصلاح‌طلبان نداشته باشند و‌‌ همان ليست اصلاحات را با يك يا دو مورد اختلاف ترويج دهند، اما به دلايلي آنها به اين جمع‌بندي رسيده‌اند. البته موضع آنها ممكن است، تغيير كند. بنده اين تصميم را به صلاح دولت نمي‌دانم ولي بالاخره آنها به اين جمع‌بندي رسيده‌اند و نظر آنها مهم است. با این‌همه بايد تلاش كرد اگر با اصلاح‌طلبان به وحدت نمي‌رسند اختلافي هم با يكديگر نداشته باشند و با آنها رقابت نكنند و در عمل وحدت داشته باشند و دوستانه و صميمانه در انتخابات در كنار اصلاح‌طلبان حضور داشته باشند. قدرتمند‌ترين پشتوانه‌اي كه دولت ميان مردم و گرو‌ه‌هاي سياسي دارد جناح اصلاح‌طلب است و اگر اصلاح‌طلب‌ها از دولت فاصله بگيرند براي دولت مشكل به وجود خواهد آمد، لذا به هيچ‌وجه نبايد اجازه داد كه فاصله‌اي بين اصلاح‌طلبان و دولت به وجود‌ بيايد تا دولت بتواند مقتدرانه كار خود را ادامه دهد.

چنانچه در حوزه‌اي كانديداي اصلاح‌طلبي تاييد نشود، آيا ممكن است اصلاح‌طلبان از معتدلين اصولگرا نيز استفاده كنند و آراي خود را در سبد يك اصولگراي اعتدالي بريزند؟

 تصميمات خوبي تا به امروز درباره مشكلات احتمالي در انتخابات اتخاذ شده اما چون امكان وقوع اين مساله كه اصلاح‌طلبي در حوزه‌اي باقي نماند، بسيار كم است، توجه زيادي به آن نمي‌شود. اما در مجموع اصلاح‌طلبان بايد تلاش كنند كه نماينده‌اي را به مجلس بفرستند كه نماينده آرا و انديشه آنها باشد. در حوزه‌هاي انتخابيه نيروهاي اصلاح‌طلب شاخص فراوان وجود دارد. اين اميد نيز وجود دارد كه واحد‌هاي اجرايي و هيات‌هاي اجرايي با سعه صدر برخورد كنند و خدايي ناخواسته كسي، حتي يك نفر، غيرقانوني رد صلاحيت نشود. بايد تلاش زيادي در اين مورد صورت گيرد و اصلاح‌طلبان از رئيس‌جمهور محترم و مقامات و مراجع عظيم‌الشأن تقليد توقع دارند كه با نهاد‌هاي نظارتي در اين زمينه رايزني كنند. در عين حال بايد پيش‌بيني‌هاي لازم صورت گيرد و در حوزه‌هاي انتخابيه افراد مختلفي وجود دارد كه بايد ثبت نام كنند و در ‌‌نهايت به توافق برسند. شايد نوبت به اين مورد نرسد كه ما در خارج از دايره اصلاحات از كانديداي ديگري حمايت كنيم. در بين اصلاح‌طلب‌ها شخصيت‌هاي برازنده و نيروهاي ارزشمند در رده‌هاي مختلف سراغ داريم و آنها مي‌توانند به انتخابات ورود كنند و مردم به آنها بيش از جناح ديگر گرايش دارند. اميدوارم مجلس آينده مجلس اصلاحات باشد.

تا چه اندازه امكان ائتلاف اصلاح‌طلبان و اصولگرايان در انتخابات پيش رو وجود دارد؟

 هرگز در شوراي هماهنگي احزاب اصلاح‌طلب و شوراي عالي اصلاحات سخني از ائتلاف با اصولگرايان مطرح نشده و اين مساله كه اصلاح‌طلبان با بخشي از اصولگرايان به وحدت برسند گمانه‌زني برخي از اشخاص اعم از اصلاح‌طلب و اصولگراست و ممكن است برخي‌ها تصورشان بر اين باشد اين سياست استراتژي اصلاح‌طلب‌ها است، در حالي كه در هيچ شوراي تصميم‌گيري‌اي سخني از چنين ائتلافي مطرح نبوده است.

چرا اصولگرايان معتدل، سنتي و با ريشه مرعوب تندرو‌ها شده‌اند و به آنها واكنش نشان نمي‌دهند؟

 درگذشته اعلام شده است كه اصولگرايان بايد مرز‌هاي خود را ترسيم كنند و اين مرز‌ها را از تندرو‌ها جدا كنند. براي حفظ حيثيت جريان اصولگرايي كه يك جريان ريشه‌دار هستند بايد اصولگرايان سنتي و معتدل دست به اين كار بزنند. جريان اصولگرا با ديدگاه‌هاي خاص سابقه تاريخي دارند لذا نبايد آلت دست افراد تندرو و تازه از راه رسيده قرار بگيرند. جاي تاسف است كه گاه چهره‌هاي ريشه‌دار و برازنده مرعوب تندرو‌ها شده‌اند. تندرو‌ها بدون اينكه مصالح كشور را در نظر بگيرند و حتي بدون در نظر گرفتن موازین اخلاقي انگ مي‌زنند، افراد را تخريب مي‌كنند و كارشكني مي‌كنند. اصولگرايان ريشه‌دار بايد با كمال شهامت و شجاعت مرز‌هاي خود را از تندرو‌ها جدا كنند. اصولگرايان اگر اصولگرا هستند بايد در چارچوب اصولگرايي با تعريفي كه از اصولگرايي دارند حركت كنند و در ساحت خود حركت كنند تا از اشتباهات تندروها مبرا باشند.

 

اضافه کردن نظر

کد امنیتی
تازه سازی