کمخونی فقر آهن، شایعترین گونه کمخونی در زنان است. این بیماری به دلیل کمبود آهن در تغذیه، دفع بیش از حد خون در بلندمدت (مانند خونریزی گوارشی) یا سوءجذب آهن رخ میدهد. شایعترین علائمعمومیاین بیماری، احساس سستی، خستگی همیشگی هنگام فعالیت و احساس کسالتعمومی، سرگیجه کاذب، ابتلایمکرر به بیماریهای ویروسی مانند سرماخوردگی، ناخنهای قاشقی شکل (گودشدن روی ناخن)، هرزهخواری مانند خاک خوردن، یخ خوردن و .... و خوابرفتن و سوزن سوزن شدن دست و پاهاست. کمبود آهن گاهی سبب رنگ پریدگی و زخم غیرطبیعی گوشه لب نیز میشود. کمخونی فقرآهن، شایعترین گونه کمخونی بوده و به علت مقدار ناچیز آهن در غذا یا نبود جذب گوارشی آن برای جبران آهن از دست رفته در عادت ماهانه یا بیماری روی میدهد. آهن یک قسمتاصلی در ترکیب هموگلوبین است و کمبود آن سبب کاهش ورود هموگلوبین به داخل گلبول قرمز میشود. در ایالاتمتحده، 20 درصد زنان در سنین باروری در مقایسه با 2 درصد مردانبالغ به کمخونی کمبود آهن دچار هستند. علت اصلی کمخونی کمبود آهن در زنان، هدر رفتن خون در زمان عادت ماهیانه است و کمبود آهن بدون کمخونی در دختران نوجوان سبب افت کیفیت تحصیلی و ضریب هوشی میشود. تشخیص این بیماری با یافتههای غیرطبیعی در آزمایش خون و علائمبالینی در بدن حاصل میشود و ترکیبات دارای آهن مانند فروسسولفات در درمان و پیشگیری از کمخونی فقرآهن بهکار میرود. مصرف گوشت و جگر، مغزها مانند پسته، ماهی، زرده تخممرغ، سبزیهای دارای برگ سبز تیره مانند جعفری، اسفناج و حبوبات مثل عدس و لوبیا و همچنین میوههای خشک (مانند برگهها) و دانههای روغنی در درمان مفید است. مصرف ویتامین C بعد از غذا (مانند آبلیمو) موجب افزایش جذب آهن و مصرف چای و قهوه موجب کاهش جذب آهن میشوند. نیاز روزانه بدن به آهن، بسیار اندک و در حدود یک میلیگرم است، البته میزان نیاز به آهن براساس سن، جنس و وضعیت فیزیولوژیکی افراد متفاوت است. مثلا زنان باردار به علت افزایش حجم خون، رشد جنین و جفت و سایر بافتها به آهن بیشتری نیاز دارند و در شیرخوارانی که شیرمادر میخورند، در صورت سلامت مادران، میزان آهن موجود در شیرمادر برای 4 تا 6 ماه اول زندگی کافی است اما از شش ماهگی به بعد استفاده از قطرهآهن توصیه میشود.