حیات غرب - در این هفته و روز 17 فروردین ماه خانم ابتکار معاونت ریاست جمهوری برای رسیدگی به حوزه کاری خود به کرمانشاه می آیند . با توجه به اینکه بخشی از وقت محدود ایشان در آن روز صرف جلسات کم ارتباط با محیط زیست خواهد شد، لذا برنامه سفر یک روزه، برای بررسی - مشاهده و استماع اتفاقات محیط زیستی در استان کرمانشاه بسیار کم است
مرکز توسعه سازمان های مردم نهاد محیط زیست کرمانشاه برای استفاده بهینه از فرصت محدود 20 دقیقه ای که در نشست مشترک با خانم ابتکار در اختیار ngoها قرار داده شده است و به منظور جمع بندی نقطه نظرات تشکلهای مردم نهاد نشستی را با ngo های محیط زیست برگزار کرد .
در این جلسه ابتدا آقای عبدالهی نژاد مدیر عامل مرکز گزارشی از فعالیت چند ماهه مرکز توسعه در سال 93 ارائه داد. برگزاری 420 نفر ساعت آموزش – برگزاری مراسم در سطح استانی و ملی – ترسیم ساختار مرکز توسعه – اقدام برای ثبت مرکز – ارتباط مستمر با نهادها و اداراتی که با محیط زیست در ارتباط هستند – جلوگیری از ساخت سد بیستون که معظل زیست محیطی را به همراه داشت بخشی از اقدامات فعالیت مرکز توسعه محیط زیست در سال 93می باشد .
مهندس یار حقی رئیس مرکز توسعه ، کار جمعی در کرمانشاه را بسیار ضعیف دانست و اعتقاد دارد قبل از تشکیل کلاس برای حفظ محیط زیست باید در مورد روش های کار جمعی و مدیریت در تشکل ها ی مردم نهاد کلاس توجیهی برگزار کرد . وی گفت : جلسه صرفا به منظور جمع بندی نقطه نظرات تشکلها در خصوص محیط زیست استان کرمانشاه می باشد. تا در فرصت محدود بتوانیم به نحو شایسته ای وضعیت محیط زیست استان را برای خانم ابتکارمستند سازی کنیم . از مدعوین محترم که در خصوص شکل گیری مرکز توسعه ایراد دارند خواهش می کنم جلسه نقدوبررسی و عملکرد مدیر عامل و مرکز توسعه را به فرصتی دیگر واگذار کنند .فقط 20 دقیقه زمان برای ngoها در نظر گرفته شده لذا ما باید بتوانیم رئوس در خواست هایمان را برای استان کرمانشاه بصورت کار شناسی شده مطرح کنیم .
در ادامه آقای مهرداد کرمی یکی دیگر از اعضای هیئت امنای مرکز ضمن تاکید به هم افزایی واستفاده مطلوب از تجارب دیگران برای حفاظت از محیط زیست استان ، بر امر آموزش در این خصوص تکیه داشتند و برنامه های آموزشی در سال 94 را به اطلاع حضار رساندند .ایشان گفت : با توجه به تجاربی که در خصوص تشکلهای مردم نهاد دارم تنظیم اساسنامه مرکز به ما واگذار شد و تا مر حله ثبت به پیش رفت . فعالیت در این تشکل ها توام با زحمت و هزینه می باشد و ما افتخار خواهیم کرد دوستان بیشتری در محیط زیست فعالیت کنند . اگر زمانی احساس شود در مسیر فعالیت حفاظت از محیط زیست مانعی بوجود آید حتی اگر این مانع شخص من باشم با افتخار از جمع خارج خواهم شد . ngo ها برای پیشبرد فعالیت خود نیاز به قوانیی دارد که باید سر لوحه کار ها قرار گیرد .
آقای سلیمانی دبیر یکی از تشکلهای مردم نهاد به نمایندگی از ngo های جمعیت حفظ و احیای کوهستان (پراو) – موسسه حمایت از حیوانات – بنیاد کودک و درخت – هیلو جنبش علفزار – حامیان سیاره سبز – سبز اندیشان – ژین و ژینگه زاگرس - متنی مکتوب را در خصوص محیط زیست استان و مرکز توسعه ایراد کرد و تاکید داشت قصد دارد در زمان جلسه این متن را در جمع حضار قرائت کند . بخشی از انتقادات ایشان متوجه مدیر عامل مرکز توسعه محیط زیست بود. البته در فرصت محدود و چند ماهه حیات این مرکز قضاوتی زود هنگام است و باید فرصت برای بستر سازی داده شود. آنگاه نقدو بررسی انجام پذیرد .
در جواب انتقادات از مر کز توسعه ، عبدالهی نژاد مدیر عامل مر کز تا کید داشت مرکز متعلق به شخص خاصی نیست و هر کس توان مدیریت در این بخش را دارد مانعی برای حضور ایشان وجود ندارد .
مقررشد روند رسیدگی به عملکرد مرکز توسعه به فرصتی دیگر موکول شود .
در ادامه تمام تشکل های مردم نهاد در بخش محیط زیست در خصوص وضعیت استان کرمانشاه نقطه نظرات خود را ارائه نمودند . بخشی از در خواست های آنها از خانم ابتکار معاونت محترم ریاست جمهوری به شرح زیر است :
1- با توجه به گستره محیط زیست استان ، اجازه استخدام محیط بان به اندازه کافی به استان داده شود .
2- تقویت بدنه اداره محیط زیست از کارشناسان متخصص و علاقه مند و تشکیل کلاس آموزشی برای کار کنان
3- جلوگیری از نابودی چشمه بل در اورامانات .
4- مساعدت لازم به منظور جلوگیری از نابودی گونه های گیاهی و جانوری در استان .
5- جلوگیری از جاده کشی های بی رویه و بدون توجه به تبعات محیط زیستی آن .
6- کمک برای جلوگیری از رشد بی رویه حیوانات موزی مانند موش که باعث نابودی گونه های گیاهی می شود و همچنین رشدگراز .
7- کمک برای پاسداری از مناطق حفاظت شده .
8- جلوگیری قاطع از کشت ذرت به منظور حفظ آبهای زیر زمینی .
9-جلو گیری از ساخت سد داریان که بدون توجه به عواقب آن در حال احداث است .
10- گسترش و توسعه مناطق حفاظت شده (دار بادم) در اسلام آباد از 10 هکتار به 60 هکتار برای رشد گوزن زرد ایرانی .
11- مشخص نمودن مرز میان فعالیتهای محیط زیستی با فعالیتهای سیاسی و امنیتی .
12- توجه جدی به ریزگردها که حیات محیط زیست را دچار اخلال کرده است.
13- مساعدت برای جمع آوری سگها و عقیم سازی آنها بجای کشتن آنها بوسیله تفنگ و یا سم .
حفظ محیط زیست در استان بکر و ناب کرمانشاه نیاز مند اراده قوی ، همدلی و همکاری تمام نهاد و تشکلهای مردم نهاد است . امیدواریم در سال همدلی و همزبانی این وحدت بین دولت و تشکل های مردمی افزایش یابد .