حیات غرب - روز پنجشنبه 28 خراد 1394 در اداره کل منابع طبیعی استان کرمانشاه یک دوره کارگاه آموزشی برای سازمانهای مردم نهاد حوزه محیط زیست و منابع طبیعی جهت آماده سازی این سازمانها در برابر مقابله با آتش سوزی جنگلها و مراتع برگزار شد .
در این کارگاه ابتدا مهندس شیخ ویسی مدیرکل منابع طبیعی استان کرمانشاه ، مطالبی را در ارتباط با وضعیت نگران کننده محیط زیست و منابع طبیعی بیان داشتن . در ادامه صحبتها ، ایشان به نقش سازمانهای مردم نهاد و جامعه محلی در حفظ منابع طبیعی و محیط زیست اشاره نمود و بیان داشت که در اطفاء آتش سوزیها نیز جوامع محلی نقش اصلی را دارند و در نهایت توجه حاضرین را به آمار کاهش جمعیت روستایی و وارونگی آمار جمعیت روستای و شهری ، جلب نمود به طوری که جمعیت روستای از 70 درصد نسبت به جمعیت کل کشور به 25 درصد رسیده و در حال حاضر بیش از 30 درصد از روستاها خالی از سکنه شده اند .
در ادامه کارگاه از سازمانهای مردم نهاد پیشنهادات و مشکلات خود را بیان کردن .ابتدا جناب آقای زرافشان نماینده انجمن عناصر طبیعی به کمبود امکانات اطفاء حریق اشاره نمودند و همچنین یکی از عوامل اصلی ازدیاد حریق در آتش سوزیها عدم اطلاع رسانی به موقع می باشد و در این میان پیشنهاد پی گیری سامانه پیام گروهی را دادند .ایشان به نقش وجود چاههای عمیق مجاز و غیره مجاز در خشکسالی و بحران آبی استان اشاره نمود. و به افرادی اشاره نمودند که با توجه به اینکه وضعیت زمینهای آنها کم می باشد وکشاورزی برای آنها به صرفه نیست بنابراین اقدام به فروش آب چاه عمیق خود میکنند که این
امر بسیار نگران کننده می باشد .
سپس نماینده جمعیت پراو خانم منصوری بیان داشتند که پس از تجربه فعالیت بیش از 10 سال در زمینه محیط زیست و منابع طبیعی به این نتیجه رسیده ایم که با توانمند سازی جوامع محلی می توانیم در اطفا حریق و نقش اصلی و به سزایی داشته باشیم . ایشان گفتند که در خاموش کردن جنگلها هیچ کس به اندازه ساکنین جنگلها نمی توانند در خاموش کردن و اطلاع رسانی به موقع ، اقدام نمایند .
در ادامه نیک نگر نماینده انجمن نسیم سراب کنگاور در مورد عملیات پیشگیرانه گفتند که علاج واقعه در پیشگیری می باشد و پیش نهاد نمود که برای این امر میتوانیم با کندن علفهای رویده در حاشیه جنگلها و با ایجاد یک نواری در اطراف جنگلها میتوان از رسیدن آتش به جنگلها جلوگیری نمود و در مناطقی که احتمال حریق بیشتر است میتوان در مسیر و کنار جاده ها با کاشت شمشاد احتمال حرق را می توان کاهش داد .
سلیمانی یکی از نمایندگان شبکه سمنهای محیط زیستی و منابع طبیعی در ارتباط با سامانه پیام گروهی پیشنهاد دادند که این مسئولیت را اداره کل منابع طبیعی برعهده بگیرند تا هم جامعیت و هم رسمیت داشته باشد . ایشان همچنین پیشنهاد نمودن که باید به فکر جبران خسارتها باشیم و یکی از گزینه های جبران برنامه جنگل کاری استانی می باشد . و آمادگی شبکه را برای بیان و ارائه این طرح اعلام نمودن . پس از راهکارها و پیشنهادات سمنها جناب سرهنگ بهاری از یگان حفاظت به بیان نکاتی پراختن که در این میان به آمار آتش سوزیها اشاره نمودن و ابراز داشتن که خوشبختانه تا کنون آتشها به موقع و به دلیل اطلاع رسانی به موقع خاموش شده اند . همچنین بیان داشتن در این زمینه نقاط بحرانی را شناسایی نموده اند و در این مکانها تشکیل تیمهای عملیاتی داده اند و امکاناتی را مستقر نموده اند که در صورت بروز آتش سریع و به موقع اقدام نمایند که در این میان نیز به احداث 4 استخر در مناطق مختلف جهت آبگیری توسط بالگرد اشاره نمودنده اند .
سپس کارشناسان آموزش اطفاء حریق به آموزش امور اطفاء پرداختن و پس از بیان نکات کاربردی و تئوریک ، شرکت کنندگان در کارگاه جهت عملیات اطفاء حریق به ارتفاعات تپه های محوطه اداره کل رفتند و در آنجا به طور عملی به اطفاء حریقی پرداختند که به صورت مصنوعی ایجاد شده بود .
گزارش : سیامک فتاحی مدیرعامل شبکه سمنهای محیط زیست و منابع طبیعی