رضا منتظریانی - کار های بزرگ نیاز به اندیشه بزرگ دارد . استان کرمانشاه اگر می خواهد بزرگی و بالندگی خویش را به رخ جهانیان بکشد ، باید در انجام فعالیت های پویا و پایا تلاشی مستمر داشته باشد . ویژگی اقدامات پویا آن است که استعداد و توان دگرگونی در جهت پیشرفت را داشته باشد . همچنین ویژگی فعالیتهای پایا مانند درختی پایدار می ماند که گذشت روزگار بر توانمندی آن بیفزاید . در این استان زر خیز از حیث غنای فرهنگی و منابع خدا دادی ما کمتر شاهد این چنین اقداماتی بوده ایم . متاسفانه هر اقدامی صورت گرفته بیشتر فصلی و سلیقه ای بوده که با آمد و شد مدیران رخ نموده و به خزان رسیده است .
دکتر سید ضیاالدین خرمشاهی با توجه به اینکه خود را متعلق به این دیار کهن و با فرهنگ می داند با اندیشه ای بزرگ پایه گزار یک اقدام بسیار ارزنده پویا و پایا شده اند . ایشان با تلاش فراوان و پیگیریهای طاقت فرسا شعبه کرمانشاه از بنیاد ایران شناسی را در این استان راه اندازی نمود . در اولین اقدام ارزنده که در تاریخ زبانشناسی کشور و این استان ، بی نظیر است مقدمات همایش بزرگ و بین المللی ((کردی ، زبان ایرانی)) پایه گذاری شد .
این همایش از آن جهت ارزشمند است که در اهداف کلی خود ، استان کرمانشاه را به عنوان پایگاه و پایتخت فرهنگی کردستا نات معرفی خواهد کرد . در این راستا حمایت بیشتر فرهیختگان ،فرزانگان و ادب شناسان استان کرمانشاه باعث نشاط ، امید و تلاش مضاعف خواهد شد که این نهال نوپا زود تر بتواند بر پای خویش استوار گردد .
حرکتها و اقدامات بزرگ چون خارج از عرف و روال عادی میباشد لذا ممکن است بر اثر کم اطلاعی شبهاتی را در ذهن برخی افراد بوجود آورد . رفع این شبهات با روشنگری و پرسش و پاسخ مرتفع می گردد . اظهار نظر های ذهنی و انعکاس آن در سطح جامعه نه تنها دردی را دوا نخواهد کر د چه بسا ممکن است مایه دلسری و بی انگیزگی دست اندر کاران این کار فاخر شود.
دکتر سید ضیاالدین خرمشاهی در خصوص بنیاد ایران شناسی و چگونگی شکل گیری شعبه کرمانشاه و روند فعالیت همایش بین المللی (کردی، زبان ایرانی) تا کنو ن چند نشست مطبوعات داشته اند . حیات غرب به دلیل رسالتی فرهنگی که بردوش خود احساس می نماید نسبت به درج آن اطلاعات اقدام کرده است .که علاقه مندان می توانند به این سوابق مراجعه فرمایند .اینجا
در آخرین نشت مطبوعاتی که برگزار گردید .دکتر سید ضیاالدین خرمشاهی رئیس بنیاد ایران شناسی شعبه کرمانشاه به تشریح فعالیت بنیاد شعبه کرمانشاه و تشریح اقدامات انجام شده در خصوص ((همایش بین المللی کردی ، زبان ایرانی )) تا کنون پرداختند.
حیات غرب _ با توجه به جمعیت 20 میلیونی کرد در ترکیه و جمعیت 8 تا ده میلیونی در عراق چگونه فکر می کنید کرمانشاه می تواند مهد فرهنگی کردستانات باشد .
بدور از جریانات و گرایشات سیاسی خواستگاه کردهای دنیا ایران است . کردها تنها نژادی هستند که برای ایرانی بودن نیاز به ارائه مدرک ندارند . کردهای جدا شده از ایران بعد از جنگ چالدوران هنوز خود را از نژاد ایرانی می دانند . کرمانشاه با تکثر مذاهب و فرق و گویشهای مختلف کردی این قابلیت ویژه را دارد که بعنوان کانون فرهنگی کردستانات باشد . آنچه که امروز به کردستان عراق، ترکیه و سوریه تعلق دارد زمانی متعلق به ایران بوده و این امر موجب شده تا کردهای ساکن در خارج از ایران فعلی، به لحاظ عاطفی خود را متعلق به ایران بدانند .
خرمشاهی در خصوص هویت ایرانی و نقش کردها در این خصوص گفت :زبان کردی قسمتی از هویت ایرانی است هدف اصلی همایش این است که با ارائه اسناد و مدارک و مقالات معتبر به همگان بشناسانیم که ایران مهد کردهاست.
ایشان در خصوص همایش های زبان شناسی بنیاد ایران شناسی در سراسر کشور گفت : هر همایش به صورت تخصصی به یک زبان خواهد پرداخت و این امتیاز با ارزش به کرمانشاه داده شده تا برگزار کننده اولین دوره این همایش ها با موضوع زبان کردی باشد.
وی با بیان اینکه بنیاد بین المللی یونسکو در تحقیقی که در خصوص زبانهای ایرانی انجام داده زبان کردی را در شمار زبانهای ایرانی نیاورده و آن را به ترکیه و حکومت عثمانی نسبت داده است، این امر موجب شد تا با وجود این دغدغه هیئت امنا بنیاد ایرانشناسی کشور متقاعد شوند تا اولین دوره همایش ها در کرمانشاه برگزار و به زبان کردی اختصاص داده شود.
ایشان با اشاره به فعالیت دبیر خانه ایران شناسی گفت : در حال حاضر دبیرخانه همایش در تهران به همراه وزارت امور خارجه شروع به شناسایی افرادی کرده اند که در زمینه ادبیات کردی به تحقیق پرداخته و دارای آثار مکتوب هستند. همچنین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت کشور و وزارت آموزش عالی نیز در این زمینه اعلام آمادگی کرده اند.
دکتر خرمشاهی رییس بنیاد ایران شناسی شاخه کرمانشاه زبان کردی را یکی از عناصر هویت دهنده فرهنگ ایرانی دانست و اظهار داشت: آنچه که امروز به کردستان عراق، ترکیه و سوریه تعلق دارد زمانی متعلق به ایران بوده و این امر موجب شده تا کردهای ساکن در خارج از ایران فعلی، به لحاظ عاطفی خود را متعلق به ایران بدانند.
ایشان حفظ قدمت و اصالت زبان کردی، رواج زبان و ادبیات کردی ،گسترش حوزه آن در داخل و خارج از ایران، ایجاد نشاط و بالندگی زبان کردی، جلوگیری از انقراض این زبان ، پیشگیری از تصاحب میراث عظیم کردی توسط بیگانگان را اهداف بعدی برگزاری این همایش عنوان کرد.
همچنین حوزه زبان شامل آوا شناسی تاریخی، صرف و نحو تاریخی (دستور زبان کردی)، آوا شناسی امروزی و دستور زبان امروز زبان کردی و تاریخ ادبیات کردی را از محورهای این همایش عنوان کرد.
دکتر خرمشاهی در خصوص مدعوین این همایش بزرگ بین المللی در کرمانشاه گفت:در این همایش 35 زبان شناس برجسته از کشورهای روسیه، آمریکا، فرانسه، آلمان، ارمنستان، آذربایجان، اقلیم کردستان عراق، ترکیه، سوئد و چند کشور دیگر حضور خواهند داشت. همچنین 200 زبان شناس برجسته کشور و 100 فرهیخته بومی استان نیز در این همایش حضور می یابند.
سهم استان کرمانشاه در این همایش بیش از 200 نفر از علاقمندان به زبان و ادیبات کردی خواهد بود .
وی گفت :برگزاری نمایشگاه های آثار مکتوب فرهنگ کردی، مردم شناسی کردی و اسناد تاریخی کردی، برگزاری جلساتی برای شعر کردی خوانی و برگزاری جلساتی برای موسیقی کردی را از جمله برنامه های جانبی این همایش خواهد بود.
خرمشاهی در خصوص افتتاحیه این همایش که در تاریخ 21 مهر ماه سال جاری برگزار می گردد گفت: امیدواریم بتوانیم پیام مقام معظم رهبری را به عنوان زینت بخش همایش در مراسم افتتاحیه داشته باشیم.در آیین افتتاحیه رییس بنیاد ایران شناسی کشور و سه نفر از روسای کرسی های بین المللی زبان شناسی از سه قاره ای که بیشترین پراکندگی کردزبانان را دارند سخنرانی خواهند کرد.
در مراسم اختتامیه این همایش نیز در روز 23 مهر ماه سال جاری چند نفر از بارز ترین زبان شناسان به همراه رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی دکتر حداد عادل سخنرانی خواهند داشت.
وی بر لزوم همکاری همه نهادها و مسئولین استان در برگزاری این همایش تاکید کرد و افزود: این همایش می تواند نام کرمانشاه را به عنوان قطب فرهنگ کردی کشور و حتی جهان ثبت کند.
وی در خصوص فراخوان این همایش در هفته آینده اظهار داشت: علاقمندان می توانند مقالات و آثار خود را پیرامون زبان کردی و با محورهایی که بر روی سایت بنیاد ایرانشناسی قرار دارد به آدرس Iranology.ir ارسال کنند.
وی محل برگزاری همایش را هتل پارسیان کرمانشاه معرفی کرد و گفت : در نظر داریم تا در صورت امکان محل کاروانسرای عباسی بیستون را نیز برای این همایش فراهم کنیم و در صورت تغییر مکان به علاقمندان حضور در این همایش اطلاع رسانی خواهد شد.
وی شناساندن کرمانشاه به تمام سرزمین های کردنشین به عنوان خواستگاه و آوردگاه زبان کردی، تشکیل دبیرخانه دائمی زبان کردی در کرمانشاه و تاسیس فرهنگستان ادبیات کردی را از جمله خروخی های این همایش عنوان کرد.
خرمشاهی اظهار کرد: یکی از خواسته های مردم کردنشین تاسیس رشته زبان و ادیبات کردی در دانشگاه های کرمانشاه است که این خواسته به وسیله توماری که به امضا 10 هزار نفر از افراد برجسته کرد رسیده به نهاد ریاست جمهوری فرستاده خواهد شد.
نظرات